Fridge magnet wooden gears

Не ходіть далеко за курагою...

  • Подобається1Не подобається
  • 24 Липня 2011, 23:17

Нинішній рік виявився досить врожайним для абрикосів. Милують око своїм кольором достигаючі фрукти, падають під ноги. Не задумуючись ( чи не знаючи) про їх користь, замітаємо та викидаємо в сміття чи здаємо за 1-2 гривні на базарах перекупщикам… А потім купуємо курагу за 50 – 60 гривень, втішаючи себе казками про її користь…

 Вона і справді корисна, тільки не та, що на базарі…

Світло-оранжева курага не схожа на ворога. Але в цьому випадку зовнішність оманлива. До нас вона надходить з Туреччини, так званий «турецький тип» кураги. Відмітна її особливість не тільки в її кольорі, але і в підвищеній її вологості.

Абрикос було введено в культуру понад 2000 років назад. Його батьківщиною вважаються гірські райони Китаю. В сушеному вигляді абрикос практично не втрачає свої корисних властивостей.

Швидше за все, при обробці сухофрукта - кураги використовувався діоксид сірки SO2, це токсичний елемент. Діоксид сірки застосовують у процесі сушіння плодів. Він діє як відбілюючий, що консервує вплив, гальмує ферментативне потемніння, перешкоджає потемніння фруктів, руйнує вітамін В1, дисульфідні містки в білках, що може викликати небажані наслідки, як наприклад, фатальні алергічні реакції у астматиків. Але це ще не найстрашніше. Навіть малі дози цього газу можуть викликати сильну алергію і головні болі. Крім усього іншого, підвищена вологість у сухофруктах, а зокрема в турецькій куразі призводить до проникнення у неї різного роду грибків органічного походження, цвілі. Потрібно пам'ятати, сухофрукти світлих відтінків, наприклад, абрикос, після їх сушіння повинні бути темними і, як консервуюча речовина,  нехай вже краще в них використовується цукор, ніж SO2.

Найгірша курага та, що є на базарі весною та влітку, коли ми відчуваємо найбільший авітаміноз. Її везуть до країн СНД тому, що не приймають країни Євросоюзу, адже там потребують натуральної. Вона темного кольору, непрозорого, так як висушена природним шляхом. Тому найкраще її сушити самому.

Сушений абрикос, залежно від виду, може називатись по-різному: урюк (абрикос з кісточкою), курага (абрикос без кісточки, розрізаний навпіл) або кайса (цілий абрикос без кісточки). В будь-якому випадку,  це джерело корисних речовин. Адже в його складі - пектин, яблучна, лимонна і винна кислоти, вітаміни С, групи В, Р, РР, каротин (провітамін А). А також маса мікроелементів: фосфор, залізо, кальцій, калій.

Курага зміцнює кісткову і м'язову тканину, покращує обмін речовин, налагоджує роботу кишечника, попереджає розвиток онкозахворювань. І чудово бадьорить! Її обов'язково слід включати в свій раціон тим, хто худне - по-перше, вітамін В5 в її складі має жироспалюючий ефект, по-друге, вона допомагає відновити сольовий баланс в організмі, часто порушений в результаті дієти.

Сезон абрикос наближається до завершення. Щедро всипають стежки своїми плодами невеличкі дерева, даруючи людям сонячне тепло. Перед тим,  як загорнути все у сміття, можна було б частину зібрати і просто висушити, адже наші предки не називали її ні курагою, ні урюком, ані кайсою, а просто сушеними абрикосами…


Дивіться також в розділі  Редакційна колонка
» 06.12.2016 До волонтерського корпусу Бершадщини ввійшли  люди різних поколінь, професій, віросповідання, соціального стану, учні та студенти, територіальні громади, голови товариств та приватні підприємці, - всі вони за покликом душі не змогли бути...
» 29.04.2015 Чинна податкова політика сьогодні демонструє досить активний наступ на селянські інтереси. Запроваджено нові податки, які вже наступного року можуть спонукати жителів сільської місцевості до соціального невдоволення. Фахівці називають податкові...
» 05.09.2014 Кілька місяців тому Європейський Союз, прагнучи підтримати Україну, відкрив для її сільськогосподарської продукції свій ринок. Цей захід планувався як тимчасовий і, швидше за все, міг нагадувати певне тестування: наскільки Європа готова сприйняти...
» 25.06.2014 Нинішній рік Організація Об’єднаних Націй оголосила Міжнародним роком сімейних фермерських господарств. Із 570 млн. фермерських господарств, які налічуються світі, 500 млн. – саме сімейні.
» 05.06.2014 «Органіки» починають дружити з кооператорами
» 22.05.2014 Досліджена земельна оренда
» 21.05.2014 Які дотації потрібні виробникам молока?
» 16.05.2014 Проблемна сівозміна
» 30.04.2014 Аграрна Україна має думати не лише про закордонні, а й про внутрішні ринки
» 04.03.2014 Генеральна оренда та створення об’єднань землевласників - шляхи вдосконалення орендних відносин
Всі статті розділу Редакційна колонка »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Небо було його стихією і життям</b><br />Неділя… Трійця… Світлий, сонячний день… Віддзвонили дзвони... Тиша… Щебет пташок, мир та спокій у природі, легко та...
2 фото   
<b>Незабутнє свято дитинства</b><br />Воно відбулося нещодавно в мальовничому селі над Південним Бугом – Берізках-Бершадських. Відзначався день народження...
5 фото   
<b>1 вересня - День Знань</b><br />Сьогодні його урочисто відзначають в усіх куточках нашої України; з веселою піснею першого дзвоника, морем яскравих...
6 фото   
<b>Дошка пошани - 2013</b><br />&#160;Розпорядженням голови районної державної адміністрації М. Бурлаки від 25 липня 2013 року №265 «Про занесення на...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Хмарівка
Байдалюк Іван Йосипович (1921) 1921 р., українець. Мобілізований в 1940 р. Рядовий. Загинув 00.06.41.

З історії Бершаді
Прикрасилась новими спорудами центральна площа, де височить будинок райкому КП України та районної Ради депутатів трудящих. Окрасою площі є чудовий пам'ятник вождеві трудящих В. І. Леніну. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Не ходіть далеко за курагою... - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники