Українці належать до тих націй у Європі, чия обрядовість одна з найдавніших і найбагатших. У її збереженні, плеканні традицій і звичаїв, що передаються від покоління до покоління, і є необхідний порятунок для нас, українців, від настроїв споживацтва і байдужості.
Виставка майоріла різними барвами тернових хусток та орнаментами рушників. Почесне місце, на покутті під іконами, займав дідух, поряд обов’язкові кутя та узвар. Майбутні кухарі приготували та презентували присутнім дванадцять пісних страв, що представляють дари поля, саду та городу, які господарі виростили в минулому році. Страви приготовлені за традиційними українськими рецептами, кожен з яких наповнений ароматом старовини, але з ними можна легко експериментувати, перевіривши свою кухарську вправність, і продовжити славні кулінарні традиції нашої рідної землі.
Учні випускної групи, під мелодії колядок та щедрівок, розповіли присутнім про урочисті обряди, які супроводжують увесь комплекс різдвяних свят. Майбутнім молодим спеціалістам кулінарної справи необхідно в першу чергу продовжувати славні традиції нашого краю. Завершився захід віршованими словами перестороги: «Все на світі мине: голод, криза і біль – Невмируща Вітчизна єдина.
Ми допоти живі і самі по собі, Поки є в нас усіх Україна».
Інна ЧЕРНІЄНКО, Тетяна МЕДЕЦЬКА, викладачі кулінарної справи Бершадського професійного ліцею.