Fridge magnet wooden gears

Книги - ліки від безсилля

  • Подобається0Не подобається
  • 20 Липня 2015, 09:00

На знімку: учасники літературних читань «Сторінками творчості Василя Думанського» в Баланівській сільській бібліотеці.

Відомо, що успіх діяльності бібліотек багато в чому залежить від добре організованого фонду.

Даних про Василя Думанського найбільше зібрано в Бершадській районній бібліотеці. Краєзнавчий каталог налічує більше 100 записів поточної періодики творів знаного земляка і матеріалів про нього. Цю базу даних, яка надає можливості для пошуку інформації, формує бібліограф-краєзнавець Ю.М. Маршук.

Велику цінність для бібліотек мають книги місцевих краєзнавців Федора Шевчука «Серединка – тепла крапка на карті України», «Пор трети», «Вогонь в одежі слова», Петра Маніленка «Сузір’я Бершадських талантів», «Олександр Кавун: Працьовита Серединка – заможна Україна», доктора філологічних наук А.М. Подолинного «З-над Божої ріки», в яких вміщені короткі біографічні дані про письменника, його окремі твори, відгуки про нього, перелік лауреатів літературної премії ім. Василя Думанського.

Цього року Василю Думанському в серпні виповнилося б 65 літ. Тож підготовка до ювілею та його відзначення є доброю нагодою привернути увагу до творчої спадщини письменника. Цю подію бібліотеки використовують для проведення соціокультурних заходів.

Зокрема, в Шляхівській сільській бібліотеці завідуюча Л.В. Валігурська і вчителька української мови і літератури Н.І. Таранюк провели для учнів 8-их класів усний журнал «Життя Думанського – це подвиг незабутній». Його сторінки «Серединка, моя тепла крапка на карті України», «Мій день», «Листопад», «Яскрава зірка на мистецькому небо схилі Поділля» для запрошених перегортали учні Таня Вігор, Наталя Горобець, Каріна Ридванська, Анна Плешкова, Алла Журавель, Володимир Соломченко, Сніжана Ткачук, Марина Козішкурт, Сніжана Шкіндер, Настя Майструк.

Ставківська сільська бібліотека тісно співпрацює з місцевою школою та сільським будинком культури.

Завідуюча бібліотекою Н.В. Таужнянська, вчителька української мови і літератури Л.В. Малиновська, директор будинку культури М.М. Жуковський організували в сільській бібліотеці для 8-9 класів літературну мандрівку «Ім’я Василя Думанського на літературній карті України».

Основні мотиви творчості письменника-земляка, на яких акцентували увагу читачів – дітей старшого шкільного віку – завідуюча Баланівською сільською бібліотекою В.В. Олійник і учителька української мови та літератури Г.О. Пасенчук, органічно поєдналися зі щирими, правдивими, зворушливими рядками новел, мініатюр, поезій митця, що линули з уст учнів Юлії Муць, Людмили Блонської, Станіслава Денисенка, Тетяни Скакун, Оксани Стаднійчук, Максима Плахотного, Анжели Наконечної під час літературних читань «Сторінками творчості Василя Думанського».

Сформувати уявлення дітей про творчість В.Думанського, зацікавити особою письменника, зрозуміти зміст життя і творчості змогли працівники бібліотек сіл Осіївки – М.Ф. Склярук, Тернівки – О.В. Ярова та їхні щирі колеги: вчителі Тернівської школи – І. Б. Чапалда, Осіївської – Г.І. Горогошко, В.Г. Рябчук, складовою частиною заходів яких стали бесіди – діалоги, експрес-опитування.

У літературний вінок заходів про письменника додали також і свої бібліотечні працівники сіл Сумівки – К.С. Майструк, Серебрії – Н.Ю.Романецька. Мультимедійні презентації за творами В. Думанського, що стали складовою частиною літературної години «Книги, які допомагають жити», створили учні Кошаринецької школи, в цьому їм допомагали вчителька української мови і літератури О.С. Сухина, бібліотекар О.М. Паламарчук.

Редактор районної газети Федір Шевчук люб’язно представив бібліотекарям району документальну стрічку «Береги Василя Думанського», яку створено спільно з фотокореспондентом, лауреатом літературної премії імені письменника, Русланом Храновським. Ця стрічка дала можливість учасникам заходів побачити Василя Думанського таким, яким він був за життя. За що працівники книгозбірень щиро вдячні кіномайстру і журналісту.

Книги Василя Думанського – це книги людини, яка щодня боролася з тяжкою і невиліковною хворобою. Вони – ліки від власного безсилля і відчаю, малодушності та егоїзму. Ці книги допоможуть людям, які потребують особливої уваги, жити разом із хворобою та боротися з нею, усвідомити мету, до якої необхідно прагнути, і зрозуміти, що навіть при важких недугах можна стати корисним суспільству і людям.

Любов СЕРБІНА, провідний методист центральної районної бібліотеки.


Дивіться також в розділі  Заходи
» 16.06.2018 Підбито підсумки конкурсу малюнків на тему «Книга у моєму житті», який тривав у травні 2018 р. під час місячника краєзнавчої книги.
» 16.06.2018 Гарною традицією в нас стали свята-зустрічі однокласників, які ми проводимо через кожних п’ять років. Нещодавно зустрілися випускники двох класів, які закінчили школу в 1983-му, тобто тридцять п’ять років тому.
» 16.06.2018 На базі ДНЗ «Малятко» м. Бершаді відбувся районний фестиваль-конкурс «Колискова пісня». До участі у ньому були запрошені працівники дошкільної освіти, батьки, бабусі та дідусі, інші особи (старші 18 років), причетні до виховання дітей дошкільного...
» 16.06.2018 відбувся в останній день травня. Усім вихованцям, які закінчили цей заклад, вручено свідоцтва про одержання початкової спеціалізованої мистецької освіти. На урочистостях були присутні батьки, рідні випускників.
» 16.06.2018 Свято у «Барвінку»
» 15.06.2018 Із джерел рідної землі
» 15.06.2018 Мовний літній табір «щаслива англійська»
» 15.06.2018 Таланти бершадщини отримали грошові премії
» 15.06.2018 Підтримка і любов
» 15.06.2018 Країна починається з дитинства
Всі статті розділу Заходи »
Цікаві фото
8 фото   
<b>Діти нашого району оздоровляються в сонячній Іспанії</b><br />1. Фотография сделана была на празднике, который был организован для ознакомления с украинской кухней и немного...
12 фото   
<b>Звітно-виборна конференція</b><br />У кінці минулого тижня відбулася ХХ конференція Бершадської районної організації Партії регіонів, на якій розглянуто...
2 фото   
<b>В Білорусі є чому повчитися</b><br />Нещодавно делегація Вінниччини, очолювана першим заступником голови облдержадміністрації І.М. Мовчаном, відвідала...
3 фото   
<b>Семінар – практикум класних керівників</b><br />20 січня 2011 року о 9 годині на базі Красносільської ЗОШ І-ІІІ ступенів методистом РМК відділу освіти...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Михайлівка
Бойко Пилип Євгенійович (1901) 1901 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1944 р. Похов. Молдова.

З історії Бершаді
Возз'єднання Правобережної України з Росією було прогресивним явищем в житті українського народу. Це помітно позначилось і на розвитку Бершаді, яка стала центром одноіменного округу Брацлавського намісництва. В 1797 році за новим поділом Бершадь — повітове місто Подільської губернії, а з 1804 року — містечко Ольгопільського повіту. Вже на початку XIX ст, існували бершадські суконна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Книги - ліки від безсилля - Заходи культури на Бершадщині - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення