Fridge magnet wooden gears

Сергій Мартинюк запарює квас за старим українським рецептом

  • Подобається5Не подобається
  • 15 Серпня 2009, 00:40

Смілянський технолог Оксана Вовк набирає холодний квас у мірну літрову кружку. Каже, щоразу квас має новий аромат (фото: Віталій ІВАНЧЕНКО)

Смілянин 31-річний Сергій Мартинюк викупив у місцевого заводу продтоварів цех із виробництва квасу. Варить і постачає напій торгівцям Черкас, Звенигородки, Канева, Чигирина. Оптовики приїздять власним транспортом. Чоловік має 10 точок у Смілі.

На порозі цеху вчувається п’янкий запах житнього хліба. Металеві ємності блищать, наче дзеркало.

— Зараз дам скуштувати квасу, — відкриває кришку холодильника технолог 25-річна Оксана Вовк. Зачерпує мірним літровим кухлем коричневого напою, переливає в чашку. За мить та вкривається росою. — 5 градусів тепла. Пийте потроху, бо горло схватить.

Сьогодні сусло в Україні виготовляє лише Бершадський спиртозавод

Оксана Вовк за фахом кухар-кондитер. Разом із напарницею працює позмінно, через добу. Виробничий процес не припиняється ні на мить. За добу можуть виготовити до 30 т квасу. Спекотними днями саме скільки замовляють торговці. Товар беруть зранку, відвантажувати починають із четвертої години.

Під’їжджає автомобіль із бочкою. Зсередини ємності обробляють парою, — встромляють через люк шланг. У бочки наливають стільки, скільки люди випивають за день. Учорашній квас не продають.

Сім років тому Сергій Мартинюк став підприємцем. Організував у Смілі чотири точки з продажу квасу. Напій брав у Черкасах. Згодом орендував у Смілянського заводу цех.

Раніше тут виробляли солодкий напій ”Капітошка”. Той став нерентабельним. Мартинюк вклав у модернізацію обладнання 250 тис. грн. Поставив три нових холодильники місткістю по 5 кубометрів, провів іржостійкі італійські труби.

— За часів Союзу вибір був малим, і не знали, що таке конкуренція. А зараз по-іншому. Треба тримати марку, бо прогориш, — каже бізнесмен.

Квас тут виготовляють за традиційним рецептом, без хімічних добавок. Квасне сусло — темно-коричневу рідину, за густотою схожу на свіжий липовий мед, — беруть на Бершадському спиртозаводі у Вінницькій області. Привозять бочками. Через кілька фільтрів глибокого очищення вода тече до п’ятикубових бродильних ємностей. Оксана Вовк зі шланга наливає туди сусло — 25 л на тонну води. Для такої кількості рідини необхідно 150 г дріжджів і 60 кг цукру. Останній вливають частинами у вигляді сиропу. Його варять у котлі за принципом водяної бані, щоб не пригорів.

Термометр на котлі показує 140°С. За кілька хвилин із-під нього починає скапувати конденсат.

— У водяній бані тиск 4 атмосфери, — пояснює Оксана. — Тільки за такого тиску можна дати потрібну температуру.

Сироп готовий за 15 хв. Технолог вмикає компресор, який перекачує рідину в бак для запарювання. Сюди вже набрано і теж парою нагріто до 30°С воду. Компресор охолоджується водою. Оксана каже, що відразу треба додавати замочені в теплій воді дріжджі. Після цього закриваємо ємність кришкою і чекаємо, доки запариться напій. Потім він по трубах потрапить до холодильника.

— Переоцінити квас за корисністю важко, — наливає ще по чашці господар. — Бактерії очищують організм, нормалізують роботу шлунка, кишечнику. Зараз усе в магазинах неживе, з антиоксидантами. Кваснини не хватає, живої їжі. Синів, 8-річного Назара, 2-річних близнюків Андрія й Дениса привчаю до квасу змалечку.

Квасне сусло за температури 15–20°С і на свіжому повітрі зберігається рік. Виготовляють його із пшениці, жита і ячменю. Частину зерна пророщують. Суміш смажать, перемелюють і уварюють за температури 60°С, щоб не загинули потрібні бактерії.

Сьогодні сусло в Україні виготовляє лише Бершадський спиртозавод. Київський завод солодових екстрактів кілька років тому закрили.

Літр напою з бочок продають по 3,5 грн. Мартинюк оптом відпускає по 2 грн. Цех працює з 15 травня по 15 вересня. У дощовий чи прохолодний літній день реалізація різко падає. Сьогодні квас із живих бактерій виготовляють у Смілі, Умані й Христинівці. У Верховній Раді кілька років намагаються заборонити називати квасом напої, зроблені з порошкових концентратів.


Дивіться також в розділі  Знай наших
» 16.06.2018 14 орденів знайшли своїх героїв. Днями під час чергової поїздки на Схід України до зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС) вінницькі та бершадські волонтери доставили на фронт нагороди і гуманітарну допомогу.
» 25.03.2018 У Вінниці пройшли урочистості третього регіонального етапу національного конкурсу «Благодійна Україна», який багато років поспіль проводить Асоціація благодійників України. У рамках заходу «Благодійна Вінниччина-2017» віншували кращих в області...
» 17.03.2018 повернулися благочинний Бершадського району, протоієрей Ростислав Процанін, депутат обласної ради Володимир Зарічанський, Василь Максим’юк та волонтер Аліна Мазур.
» 08.03.2018 Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні Міжнародного жіночого свята ми знайомимо вас із жінками Вінниччини, які залишилися на малій батьківщині будувати кар’єру та покращувати...
» 13.02.2018 За мужність і відвагу
» 13.02.2018 Від «Надбужанки» – захисникам України
» 20.01.2018 «Кинувшись на рейки, я відштовхнув Віталика, а сам уже відскочити не встиг»
» 06.01.2018 Вітаємо земляка!
» 06.01.2018 Мати - героїня
» 23.09.2017 «Масяня» після весілля знову вирушив на Схід
Всі статті розділу Знай наших »
Цікаві фото
17 фото   
<b>Бершадь. Путівник 1978 р.</b><br />Дорога стрімко прорізує ободівські ліси, наче ділячи їх навпіл. Зліва за деревами зблискує ставкове плесо, справа...
4 фото   
<b>Голова облдержадміністрації наказав навести порядок у сфері заготівлі молока</b><br />Голова облдержадміністрації дав місяць на впорядкування відносин виробників та переробників молока згідно з...
1 фото   
<b>Медвідь Левко Іванович</b><br />(18.06.1905, с. Чорна Гребля&nbsp; &mdash; 22.02.1982, м. Київ) &mdash; видатний учений-гігієніст, доктор медичних...
3 фото   
<b>П’ять з половиною століть виповнилося Бершаді</b><br />З цієї нагоди 11 жовтня, в неділю, тут відбулося велике свято, на яке, крім жителів міста, приїхали численні гості,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Флорино
Лавренюк Григорій Васильович (1915) 1915 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 04.10.44.

З історії Бершаді
У вересні відбулася ще одна подія — почала своє існування Бершадська комсомольська організація. Комсомольці були бойовими помічниками комуністів у соціалістичному будівництві. Вони зі зброєю в руках боролися проти бандитів, вели велику культосвітню роботу, організовували хати-читальні. Багато чого було зроблено тоді для налагодження контактів місцевої комсомольської організації з молоддю... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Сергій Мартинюк запарює квас за старим українським рецептом - Бершадщина - перлина поділля - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники