Fridge magnet wooden gears

В Україні знана «Війтівчанка»

  • Подобається0Не подобається
  • 13 Січня 2013, 21:58

Народний аматорський фольклорний ансамбль «Війтівчанка» (на знімку) Війтівського сільського будинку культури добре знають не лише на Бершадщині, в області, а й в Україні та за її межами. Самодіяльний колектив, який очолює заслужений працівник культури України В.Х. Багач, нещодавно відзначив своє 25-річчя.

– Директором Війтівського сільського будинку культури я з 1986 року, – розповідає Валентина Хомівна. – Дуже хотілося мати фольклорний колектив (тоді навіть в області їх було мало). На той час у нашому колгоспі було три бригади, багато ланок. Пішла до кожної ланкової, до людей на поле. А коли жінки закінчили збирати буряки, польові роботи, прийшли в будинок культури, і ми почали співати. Неможливо передати словами, як це було гарно і приємно, коли українська пісня полинула над селом. Так і організувався наш колектив. Перший його виступ у переповненому залі сільського будинку культури люди дуже добре сприйняли, і це надихнуло нас.

Потім почалися регулярні репетиції, жінки залюбки співали місцеві пісні, які виконували їхні бабки і діди й передавалися із покоління в покоління. Кожна учасниця ансамблю розпитувала своїх матерів і бабусь, записувала слова, приносила їх в колектив. Разом вони їх розучували, співали, пряли на кужелях, проводили вечорниці.

– У нас в селі люди завжди збиралися з усього кутка на посиденьки на лавочках під плотами, розповідали різні новини, небилиці і співали вечорами, – продовжує В.Х. Багач. – Ми відтворили такі посиденьки і на сцені. Було дуже і дуже зворушливо, глядачам сподобалося. Цей обряд і досі є в нашому репертуарі. Ми показували його в багатьох містах і селах, на міжнародних фестивалях.

Варто відзначити: учасники «Війтівчанки» відтворили не лише посиденьки, а й свято колодія, хрестини та інші обряди і сцени із сільського життя. Дуже подобається глядачам й стародавній обряд розплітання коси у їхньому виконанні – його теж показували по телебаченню.

Спочатку в ансамблі було 16 жінок, нині трохи менше.

Основа колективу – Катерина Андріївна Арсенюк, Варвара Никифорівна Трач, Марія Степанівна Лиса. Ансамбль постійно оновлюється, молодші учасники Наталія Щерба, Віра Каратнюк, Марія Верхолюк та інші навчаються у старших, охоче переймають їх досвід.

– Своїх жінок я називаю легендами, – щиро каже Валентина Хомівна. – Це берегині фольклорної спадщини, культури українського народу.

Вони ще й талановиті майстрині і гарно вишивають.

«Війтівчанка» вже 19 років носить почесне звання народного колективу. Ансамбль часто виступає на районній та обласних сценах, бере активну участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах, де отримує заслужене визнання.

«Війтівчанка» – неодноразовий лауреат всеукраїнських фестивалів імені Гната Танцюри, фестивалів-конкурсів фольклорних колективів «Сорочинський ярмарок», учасник міжнародних фестивалів «Поліське літо з фольклором», «Лесині джерела», «Берегиня», телевізійного фестивалю «Горицвіт» та інших. Війтівські аматори чотири рази виступали в Києві в палаці культури «Україна», презентували виставку мистецтва одного села в Українському Домі. Вдячні глядачі палко аплодували їм у Вінниці, Полтаві, Новограді-Волинському, Луцьку, Львові, Києві, в Молдові та Польщі.

До речі, колектив «Війтівчанка» записав два диски пісень, місцевих творів. Учасники ансамблю продовжують збирати колядки, щедрівки, обрядові, козацькі, жартівливі, народні пісні. В його репертуарі їх вже понад двісті, багато дотепних композицій, запальних танців.

Ансамбль має три комплекти самобутніх костюмів. Найдорожчий для них – місцевий, той, що із скринь матерів і бабусь. Учасники колективу щиро вдячні колишньому голові колгоспу Олексію Тимофійовичу Гончаруку, який дуже любив і всіляко підтримував культуру, придбав для «Війтівчанки» костюми, народні інструменти для троїстих музик. Тепер, за словами В.Х. Багач, колективу допомагають птахокомбінат «Бершадський» і ФГ «Новосулківське».

– Ми також вдячні районній і обласній владі за підтримку, глядачам, які нас сприймають, – говорить Валентина Хомівна. – Дякую також своєму колективу за самовіддану працю, за любов до української пісні, яку передаватимемо із покоління в покоління.

Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ


Дивіться також в розділі  Знай наших
» 16.06.2018 14 орденів знайшли своїх героїв. Днями під час чергової поїздки на Схід України до зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС) вінницькі та бершадські волонтери доставили на фронт нагороди і гуманітарну допомогу.
» 25.03.2018 У Вінниці пройшли урочистості третього регіонального етапу національного конкурсу «Благодійна Україна», який багато років поспіль проводить Асоціація благодійників України. У рамках заходу «Благодійна Вінниччина-2017» віншували кращих в області...
» 17.03.2018 повернулися благочинний Бершадського району, протоієрей Ростислав Процанін, депутат обласної ради Володимир Зарічанський, Василь Максим’юк та волонтер Аліна Мазур.
» 08.03.2018 Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні Міжнародного жіночого свята ми знайомимо вас із жінками Вінниччини, які залишилися на малій батьківщині будувати кар’єру та покращувати...
» 13.02.2018 За мужність і відвагу
» 13.02.2018 Від «Надбужанки» – захисникам України
» 20.01.2018 «Кинувшись на рейки, я відштовхнув Віталика, а сам уже відскочити не встиг»
» 06.01.2018 Вітаємо земляка!
» 06.01.2018 Мати - героїня
» 23.09.2017 «Масяня» після весілля знову вирушив на Схід
Всі статті розділу Знай наших »
Цікаві фото
5 фото   
<b>Святкували 21-у річницю незалежності України</b><br />Урочисті заходи з нагоди 21-ї річниці незалежності проведено на центральній площі міста 24 серпня. Святково прибрані...
2 фото   
<b>Юні таланти зі Сходу на Бершадщині</b><br />Інна Маршук – переселенка з міста Ясинуватої Донецької області – стала ученицею Баланівської ЗОШ з другого семестру,...
13 фото   
<b>Естафета визволення</b><br />16 березня 2009 року у м Бершаді відбувся урочистий мітинг- реквієм та святковий концерт з нагоди передачі естафети...
28 фото   
<b>Фестиваль родинної пісні "Мамина піч 2012"</b><br />Щойно закінчився черговий фестиваль родинної пісні &quot;Мамина піч&quot; в с. Канава Тиврівського р-ну. Дуже...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Тирлівка
Биньовський Іван Петрович (1907) 1907 р., українець, службовець. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1944 р.

З історії Бершаді
Розвиток капіталізму відчутно позначився на зміні соціального складу Бершаді. Лише п'ята частина населення займалась тепер сільським господарством. Все більшу роль у суспільному житті відігравали робітники промислових підприємств. У місті були три млини, тютюнова і макаронна фабрики, винокурний завод, друкарня. Після пожежі 1872 року був модернізований цукровий завод. Напередодні... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

В Україні знана «Війтівчанка» - Бершадщина - перлина поділля - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення