Fridge magnet wooden gears

Леонтій Деркач живе і працює в зоні

  • Подобається0Не подобається
  • 26 Квітня 2011, 22:09

Леонтій Деркач народився п'ятде­сят років тому у селі Великій Кирі-ївці Бершадського району. Свого часу, не пройшовши за конкурсом до вищого навчального закладу, пішов працювати у колгосп, де осво­їв кілька професій. Згодом служив в армії, після звільнення в запас все-таки здобув вищу освіту у тодіш­ньому столичному педінституті імені Горького (нині Драгоманова). Фа­культет вибрав за покликанням -природно-географічний. Та життя складалося так, що за спеціальнос­тями географа та біолога у школі працювати довелося не так вже й багато.

Але багато колишніх учнів третьої міської школи в Бершаді ще й досі згадують надзвичайно ерудованого, мудрого вчителя Леонтія Пилиповича. А він змушений був через сімейні обставини їхати на заробітки в Росію, а далі шукати можливість заробляти більше, ніж платять учителеві. Тут якраз і знадобилися всі оті робітничі спеціа­льності, які здобув і до служби, і в армії, і після неї. Тим більше, що не цурається будь-якої роботи, відда­ючи перевагу тій, яка вимагає не тільки фізичних, а й інтелектуаль­них зусиль.

Із лютого минулого року наш зе­мляк працює у лабораторії польо­вих досліджень державного спеціа­лізованого науково-виробничого підприємства «Екоцентр» у Чорно­билі. До певної міри нинішня його робота пов'язана із одержаними в інституті спеціальностями, хоч поса­да називається технік-гідролог.

Для того, щоб улаштуватися на роботу, Леонтію Пилиповичу довело­ся протягом трьох днів проходити серйозну медичну комісію, співбе­сіду, а згодом місячний випробува­льний термін. Та вже більше року він працює в Чорнобилі за вахто­вим методом - два тижні на роботі, два тижні - вдома.
До обов'язків працівників лабора­торії входить відбір проб води, пові­тря, ґрунту, випадів. Леонтій, як «во­дяник» (а є ще «повітряники», «грунтовики»), вимірює швидкість течії рі­чок у зоні відчуження, витрату води, бере проби. Одночасно готують дані і для Гідрометцентру. По зоні їздять УАЗом-«булочкою», в якому перево­зять вимірювальні прилади, проби. Дані, які вони збирають, перевіряють­ся в лабораторії моніторингу на вміст цезію та стронцію, вивчаються у центрі дозиметричної обробки. Ко­нтролюючи зону відчуження, прово­дячи постійний моніторинг, вони по­стійно беруть проби в одних і тих місцях, щоб простежити динаміку забруднення.

На перший погляд, робота досить рутинна. Але вона дуже потрібна, і це усвідомлюють люди, яким дору­чено її робити. У розмові з Леонтієм Пилиповичем я більше цікавився, яка ситуація зараз у Чорнобилі та зоні, скільки людей там живе, які пробле­ми їм доводиться розв'язувати.
Вразило, що Чорнобиль - зовсім не порожнє місто, там зараз живе і працює близько шести тисяч людей, з них самоселів приблизно півтори тисячі. Діє сім магазинів, де можна купити продукти, товари повсякден­ного попиту. Є ще три їдальні, по­шта , де можна заплатити за кому­нальні послуги. Правда, дитсадків, шкіл нема, бо більшість самоселів - люди літні. Однак медичну допомо­гу вони одержують у спеціальному відділенні спецмедчастини. За потре­би на місце виїжджає машина шви­дкої допомоги.

Та зона залишається зоною. Сюди так просто не заїдеш. А ті, хто тут живе і працює, мають спеціальні пе­репустки. Правда, навідуються тури­сти, але здебільшого не українські, а з інших країн - Росії, Швеції, Німеч­чини, Польщі... Для них проводять­ся екскурсії. Леонтій Пилипович розповів, що працівники лабораторії їздять по селах, в яких живуть люди, беруть там проби води з криниць, перевіряють овочі і фрукти з тамтешніх городів на вміст радіонуклідів. Парадокс: рі­вень радіаційної забрудненості не­подалік станції може бути значно нижчим, ніж на віддалі від неї. Це через те, що радіоактивні опади ви­падали нерівномірно. Загалом же ситуація відзначається стабільністю. Не варто вірити чуткам, ніби станція працює. Справа в тому, що люди тут справді працюють, адже необхідно здійснювати контроль за обладнан­ням, режимом об'єкта «Укриття». Можливо, чутки з'явилися через те, що працює спеціально побудована котельня. її спорудили на кошти за­рубіжних інвесторів. Адже примі­щення станції повинні перебувати в однаковому температурному режимі весь рік.

Леонтій Деркач та його колеги живуть у гуртожитку - квартирах зви­чайного будинку, який був відремо­нтований, сюди проведені відповідні комунікації, умови створені для них хороші, організоване безплатне три­разове харчування. Працюють тут фахівці з усієї України. Кожен має індивідуальний дозиметр-накопичу-вач, щоб контролювати рівень одер­жаної радіації. При виїзді із зони неможливо вивезти будь-яку радіо­активно забруднену річ - про це зразу ж сигналізує спеціальна рам­ка, через яку проходять і люди, і про­їжджає техніка.

На відміну від Чорнобиля Прип'ять - справді мертве місто, обнесене ко­лючим дротом. У Леонтія Пилиповича є залізне правило: де б не був, куди б не їхав, завжди має з собою фотоапарат. Так само і в Чорнобилі - крім різних при­ладів, ніколи не забуває камеру. Тож уже має чималий фото- і відеоархів з унікальними знімками, у тому числі диких тварин, які живуть у зоні і зо­всім не бояться людей.

У ці дні, пригадуючи те, що сталося чверть століття у Чорнобилі, ми не повинні забувати, що є люди, які пра­цюють там, щоб забезпечувати конт­роль за тим, що відбувається. Серед них і наш земляк Леонтій Пилипо­вич Деркач.

Федір ШЕВЧУК  " Віннииччина"




Дивіться також в розділі  Чорнобиль
» 30.04.2015 Мітинг-реквієм та покладання квітів відбулися 24 квітня з нагоди 29-ї річниці Чорнобильської трагедії, Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.
» 26.04.2014 25 квітня о 15 годині в м.Бершадь відбувся мітинг-реквієм до дня Чорнобильської катастрофи. Голова Бершадської РДА А.Головня, голова районної ради М.Грабчак, міський голова М.Кольченко, члени громадських організацій та політичних партій,...
» 18.05.2013 Микола Цимбал народився 1 грудня 1956 року в Бершаді. Навчався в загальноосвітній школі села Великої Киріївки. Після восьмого класу розпочав самостійне життя: професійне училище і перша робота – слюсарем на Миколаївському Чорноморському...
» 18.05.2013 26 квітня минає двадцять сім років від дня Чорнобильської катастрофи, яка озивається пекучим болем і стражданнями у багатьох родинах. Чорнобиль продемонстрував могутність і, водночас, безсилля людини, ще раз доводячи, що можливості людського...
» 18.05.2013 Тривожне відлуння 1986-го
» 18.05.2013 Вони врятували Україну і світ
» 18.05.2013 У центрі уваги влади – соціальні проблеми
» 23.12.2012 Вшанували ліквідаторів
» 18.12.2012 Дзвони Чорнобиля лунають у наших серцях
» 26.04.2012 26 років Чорнобильській трагедії
Всі статті розділу Чорнобиль »
Цікаві фото
4 фото   
<b>З вінниці – по Європі</b><br />Пропозиція взяти участь у конкурсі на поїздку до Франції та Швейцарії під час презентації там в Страсбурзі та Берні...
11 фото   
<b>ГОЛДАШІВКА</b><br />Назва села походить від прізвища одного з керівників гайдамацького руху на Поділлі - козака Голдаша, який після...
2 фото   
<b>ЯЛАНЕЦЬ</b><br />
6 фото   
<b>Бершадський чоловічий монастир</b><br />Бершадський Преображенський чоловічий монастир від самого початку свого існування був єдиним монастирем на Поділлі,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Баланівка
Тузенко Семен Савович (1921) 1921 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 00.05.44.

З історії Бершаді
Широкий розмах руху підпільників та партизанів у Бершадському районі змушений був визнати префект Балтського повіту. Він зазначав у листопаді 1943 року, що тут збільшилась кількість загонів, учасники яких захоплюють зброю у жандармів та військових; зникають з фашистських обозів разом з підводами місцеві провідники. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Леонтій Деркач живе і працює в зоні - Пам'ять про Чорнобиль - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення