Пріоритетним напрямком розвитку переробної промисловості Вінниччини є харчова промисловість, яка постійно займає провідне місце на державному рівні по виробництву окремих видів продуктів харчування.
Так, вагому частку у виробництво на державному рівні вносять підприємства по переробці та консервуванні овочів та фруктів, питома вага яких у виробництві джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових складає 53,8% вітчизняного виробництва, соків концентрованих, включаючи купажовані, – 26,4%. На молокопереробних підприємствах Вінниччини випускається майже третина (32,7%) загальнодержавного обсягу виробництва молока обробленого рідкого, 14,2% – масла вершкового, 7,2% – спредів та сумішей жирових, 3,9% – сирів жирних.
Традиційно Вінницька область вважається однією із основних складових цукрової галузі України, її частка в загальнодержавному виробництві у 2011 році становила 17%.
Значне місце займає область і у виробництві: виробів кондитерських з цукру (включаючи білий шоколад) – питома вага регіонального випуску цього виду продукції у вітчизняному виробництві складає 23,7%; яловичини і телятини, свіжої чи охолодженої – 20,6%; горілки, інших міцних спиртних напоїв – 17,8%; печива солодкого і вафель – 8,7%.
В легкій промисловості на Вінницьку область припадає майже 30% загальнодержавного виробництва чоловічих та хлопчачих пальт, напівпальт, накидок, плащів, курток теплих типу «парки» чи «аляски» та виробів аналогічних, понад 8% – костюмів.