Fridge magnet wooden gears

Від реалізації антикризових заходів до динамічного розвитку

  • Подобається9Не подобається
  • 17 Листопада 2010 р

Показники соціально-економічного розвитку району за 9 місяців 2010 року важливі. Насамперед, з точки зору визначення нинішнього стану економіки та подальших напрямків роботи. Результати роботи з початку року вказують на те, що в районі, мабуть, більше працювали над поточними проблемами, ніж на перспективу. Це зобов’язує перейти від реалізації окремих антикризових заходів до дій, спрямованих на тривалий позитивний розвиток.
Окремі економічні показники соціально-економічного розвитку району за 9 місяців нинішнього року коментує начальник управління економіки райдержадміністрації В.Е. ОЛЬШЕВСЬКИЙ.

ПРОМИСЛОВІСТЬ Обсяги промислового виробництва у січні-вересні нинішнього року проти відповідного періоду минулого року збільшились на 113,5 млн. грн. Таке зростання відбулось завдяки роботі підприємств харчової та переробної галузі. Беззаперечним лідером є ПАТ «Бершадьмолоко», частка якого в структурі районного виробництва становить 67%.
Розрахунково в межах 50 млн. грн. матимемо додатково товарної продукції по ТОВ «Укрцукорінвест» (Красносільський цукровий завод).
Окремо слід відзначити певне нарощування обсягів виробництва у машинобудуванні: ВАТ «Бершадський ЕТЗ» – +42,4%, ВАТ «РП «Агромаш» – +34,3%.
В будівельній галузі поступово стабілізується виробництво в ТОВ «ВКФ Спайк» – +80,1%, хоча по ТОВ «Будматеріали» продовжується спад – -30%.
Є підстави стверджувати, що будівництво потужного переробного сільськогосподарського комплексу поблизу Ладижина, на яке з вересня використовується продукція ТОВ «Будматеріали», дасть змогу покращити фінансовогосподарський стан підприємства, адже саме проблема із збутом продукції є найболючішою.
Всього реалізовано продукції на 348 млн. грн., що більше до минулого року на 363,7%. В структурі обсягів реалізованої продукції по області район займає 4 позицію.
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО На 1 жовтня сільгосппідприємствами району вироблено зернових і зернобобових культур 111 тис. тонн (у початково оприбуткованій вазі). Це на 12,4% менше, ніж торік. Знизилась дещо і врожайність – на 3,1 ц/га. Середня врожайність становить 34,5 ц/га. Але і при таких невеликих мінусах район входить до трійки кращих по області з виробництва зернових.
В нинішньому році вироблено 10,2 тис. тонн цукрового буряка, урожайність з 1 га зібраної площі – 243 ц. Тут і порівнювати немає з чим, адже в минулі роки посівів цієї культури в районі не було.
Щодо основних видів продукції тваринництва, то господарства спромоглися виробити майже 11 тис. тонн м’яса (+ 1,3% до січня-вересня 2009 року) та 5,6 тис.
тонн молока. По молоку маємо спад до 2009 року на 10,7%. І це закономірно, адже чисельність корів в господарствах зменшено на 13,7%.
Площі посівів озимих культур на зерно та зелений корм становлять 25,6 тис. га, що на рівні минулого року. З них на зернові культури – 18 тис. га, та ріпак озимий – 7 тис.
ТРАНСПОРТ Обсяги комерційних перевезень вантажів автомобільним транспортом з врахуванням перевезень фізичними особами-підприємцями становить 37 тис. тонн, що більше на 28%.
Пасажирським автотранспортом знову ж таки з врахуванням перевезень фізичними особами-підприємцями у звітному періоді перевезено 1,6 млн. пасажирів, це майже на рівні минулого року. При цьому пасажирооборот зменшився на 7%.
ФІНАНСИ З початку року підприємствами району без врахування банків та малих підприємств отримано прибуток від звичайної діяльності до оподаткування на суму 36,1 млн.
грн. проти 9,5 млн. в 2009 році. Прибуток одержали 53% підприємств на суму 43,4 млн. грн. та 47% підприємств спрацювали із збитком. В грошовому вимірі він становить 7,3 млн. Прибуток прибуткових суб’єктів господарювання збільшився на 70% , а збиток збиткових – зменшився на 55%.
Важким залишається фінансове становище будівельних, машинобудівних та транспортних підприємств.
Вони мають найбільші обсяги збитків.
БУДІВНИЦТВО Виконано підрядних робіт власними силами на суму 583 тис. грн., що в 2 рази менше до відповідного періоду минулого року. За січень-вересень 2010 р. введено в експлуатацію 41 житловий будинок загальною площею 6 тис.
м2 (в 20 разів більше). Вартість інвестицій в житлове будівництво складає 10,6 млн.
грн.
З початку року введено в експлуатацію 2,8 км газових мереж. З поданням до органів статистики замовниками звітів по газопроводах до сіл Дяківки, Ставків, Берізок-Бершадських з вуличними мережами (відомо, що будівництво цих об’єктів завершено), матимемо за підсумками року 35 км введених газових мереж. З початку року підведено газ до 233 житлових будинків в сільській місцевості.
Щодо газопроводу – відводів до сіл Маньківки, Крушинівки, Шумилова – то добудова до с. Шумилова здійснюється за рахунок фінансових ресурсів підрядника з подальшим відшкодуванням витрат через НАК «Нафтогаз України». Якщо така схема не спрацює, потрібно буде віднаходити можливість оплати робіт підряднику з місцевих бюджетів.
ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ Обсяг капітальних інвестицій – 31 млн. грн., в т.ч. інвестиції в основний капітал – 24,2 млн., що в 2 рази більше в порівнянні з 2009 р. В структурі інвестицій 44% займають кошти фізичних осіб, які спрямовувались на житлове будівництво.
На жаль, не фінансувалась реконструкція водопроводу по вул. Будкевича в Бершаді, на який пропонували залучити кошти стабілізаційного фонду держбюджету. Загальна вартість – 387,2 тис.
грн.
Не прийняті наші пропозиції щодо реконструкції спортивних залів в школах Красносілки, Великої Киріївки та Лісничого. Документація по цих об’єктах готова. Все це наслідки максимальної економії видатків на капітальні вкладення бюджетів усіх рівнів.
Пропонуватимемо шкіль ні об’єкти та водогін до фінансування в 2011 році.
Профінансовано з обласного бюджету капітальний ремонт дороги по вул. Зеленогайській в с. Флорино. Загальна вартість – 316,6 тис.
грн.
Станом на звітну дату розмір іноземних інвестицій суттєво не змінився і становить 105,6 тис. дол. США, що на 8,3% менше проти стану на початок року за рахунок коливання курсу валюти.
Загальні обсяги зовнішньоекономічної діяльності становлять 2,2 млн. дол.
США.
ПІДПРИЄМНИЦТВО За січень-вересень започаткувало власну справу 528 фізичних осіб-підприємців, розпочали діяльність 8 малих підприємств, 1 фермерське господарство. В малому бізнесі району зайнято 5,2 тис.
чоловік.
Робота реєстраційного та дозвільного центрів, постійні засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва та реалізації регуляторної політики при РДА максимально сприяють розвитку малого та середнього бізнесу. На даний час готується проект програми розвитку підприємництва району на 2011-2012 роки.
ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ За підсумками півріччя темп росту середнього рівня номінальної заробітної плати становить 18,4%, а абсолютний її розмір дорівнює 1412 грн.
Збільшення відбулось не за рахунок зменшення чисельності працюючих, а завдяки росту фонду оплати праці.
Показник росту – 16,8%. Серед 27 районів області Бершадський займає 13 позицію.
Аналіз свідчить про те, що відповідні резерви підвищення зарплати є, і таким місцем в області задовольнятися не будемо.
Заходи, які вживались на рівні району, дали змогу максимально зменшити обсяги боргу із виплати заробітної плати. На звітну дату вони становили 173 тис. грн.
Заборгованостей по соціальним виплатам немає. Загальна сума таких виплат становить 21,5 млн. грн. Однак є борги по субсидіях в розмірі 848 тис. грн.
Без затримок виконуються зобов’язання Пенсійного фонду перед пенсіонерами.
Середній розмір пенсії перевищує 1000 грн., що до минулого року більше на 38%.
РИНОК ПРАЦІ Рух робочої сили зменшився на 17,3% (із 2065 чоловік в 2009 році до 1707 в поточному). Більше праце - влаштовано незайнятих на 23,4%. Надано роботу 853 особам.
На громадських роботах було задіяно 272 безробітних, що менше на 27 осіб, ніж в 2009 році.
Рівень працевлаштування підвищився на 16,5%.
Збільшилась потреба підприємств у працівниках на заміщення вільних робочих місць з 28 в 2009 році до 59 у звітному.
Зменшено навантаження на робоче місце чи вакансію.
Нині цей показник становить 7 осіб, в минулому році було 21.
Створено з початку року 487 нових робочих місць.
Прийнявши до уваги, що 253 ліквідовано, маємо реальних 228 робочих місць.
ПРОЕКТИ РОЗВИТКУ ГРОМАД Вийшли на фінішну пряму проекти, реалізація яких здійснюється за рахунок міжнародної технічної допомоги в рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» ПР ООН. Територіальні громади сіл М’яко ходу, Бирлівки, Михайлівки, Сумівки отримали другий транш проекту, до речі, найбільша частка фінансування – 70% від запланованої суми. Готуються звіти учасників проекту про використання коштів проекту. На черзі останній транш.
Обсяги співфінансування енергозберігаючих проектів в зазначених населених пунктах з місцевих бюджетів, громадських організацій надійшли вчасно і в повному обсязі.
Загальна вартість проектів – 654 тис. грн., з яких 306,9 тис. грн. – міжнародна підтримка та 304,6 тис. грн. – кошти місцевих бюджетів.
Подано на Всеукраїнський конкурс в 2010 році три проекти, в тому числі 2 від ра - йонної ради та 1 від Баланівської сільської. На даний час вони розглядаються дирекцією конкурсу.
Найголовніше, щоб робота з реалізації проектів переможців Всеукраїнського конкурсу доходила до логічного завершення, а саме – вчасного фінансування.
Без затримки надійшли кошти обласного бюджету на практичне втілення заходів проекту-переможця обласного конкурсу розвитку територіальних громад до Баланівської сільської ради. Загальна вартість 100 тис. грн.
Кошти фонду конкурсу – 40 тис. грн.
В сфері житлово-комунального господарства вчасно та організовано розпочався опалювальний сезон 20102011 років. Погодні умови дають можливість в певній мірі економніше використовувати паливні ресурси.
На завершення зазначу, що підсумки соціально-економічного розвитку за 9 місяців засвідчують прогнозований розвиток галузей господарювання та соціально-гуманітарної сфери району. Однак є моменти, які потребують постійної підвищеної уваги з боку керівників, усіх рівнів управління. Це суттєве підвищення рівня оплати праці, подолання тіньової зайнятості, робота підприємств будівельної та машинобудівної галузей, впровадження енергозберігаючих заходів та проектів, створення умов для залучення інвестицій, відновлення інвестиційних проектів в будівельній галузі, ефективне використання земельних ресурсів тощо.


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Горпинині діти</b><br />Батько її був звичайним селянином, але встиг взяти участь у російськояпонській та першій світовій війнах. У 1917-му...
26 фото   
<b>ТЕОФИЛІВКА</b><br />
4 фото   
<b>У концертній залі «Райдуга» з нагоди 22-ої річниці Незалежності України</b><br />22 серпня у концертній залі «Райдуга» з нагоди 22-ої річниці Незалежності України голова облдержадміністрації Іван...
11 фото   
<b>Літо</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Лугова
Повстянюк Захар Іванович (1918) 1918 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий.

З історії Бершаді
14 березня 1944 року для бершадців настав радісний день: війська 2-го Українського фронту визволили їх рідне місто. В пам'ять про воїнів та земляків які віддали своє життя за визволення Бершаді, в центрі міста на братських могилах споруджено обеліски та скульптурні групи, біля підніжжя яких завжди живі квіти. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Від реалізації антикризових заходів до динамічного розвитку - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення