Fridge magnet wooden gears

Ботулізм – як йому запобігти

  • Подобається0Не подобається
  • 10 Серпня 2011, 22:43


Гостра інфекційна хвороба, для якої характерна інтоксикація з ураженням центральної і вегетативної нервової системи, що супроводжується патологічними змінами зору, парезом м'язів язика, м'якого піднебіння, глотки, гортані і як наслідок – охриплістю голосу, афонією.

Ботулізм зустрічається всюди. В Україні щорічно діагностують кілька десятків випадків ботулізму. В 2010 році на території нашої області зареєстровано 13 випадків ботулізму з кількістю потерпілих 16 осіб, з них померла одна особа.

Збудник ботулізму постійно міститься в грунті, звідки потрапляє у воду, на овочі та фрукти, а з ними – в органи травлення людини, тварин, птахів та ін. В об'єктах зовнішнього середовища клостридії ботулізму утворюють спори, які є стійкими до дії фізичних та хімічних агентів. Витримують кип'ятіння протягом 2–6 год. У автоклаві за температури 120 °С гинуть протягом 20 хв. Добре переносять низькі температури. При –16 °С зберігають життєздатність протягом року, але при цьому частково руйнуються і звільняють токсин. Сприятливі умови для розмноження клостридій ботулізму і утворення токсину створюються в м'ясних, рибних, овочевих, грибних та фруктових герметично закритих консервах, а також у копчених рибних та м'ясоковбасних виробах. Вміст 6– 8 % натрію хлориду перешкоджає розмноженню клостридій та утворенню екзотоксину. Ботулотоксин є найсильнішою біологічною отрутою. Він стійкий до дії сонячного світла, до заморожування, у воді та консервах зберігається до 6–8 міс. Під час нагрівання до 90 °С руйнується протягом 40 хвилин кип'ятіння. У кислому середовищі токсин стійкий, у лужному швидко руйнується.

До ботулотоксину людина дуже чутлива, смертельна доза дорівнює 0,3 мкг токсину.

Найбільшу небезпеку становлять консервовані продукти домашнього виробу, бо в домашніх умовах важко дотримуватися належного режиму термічного оброблення. Тому населенню потрібно, перш за все, для консервування брати лише доброякісні овочі, ягоди та фрукти, які ретельно мити у проточній воді, очищати від залишків грунту. У низько кислотні консерви (огірки, кабачки, баклажани, зелений горошок) слід додавати оцтову чи лимонну кислоту.

Гриби взагалі не слід зберігати у герметично закритому посуді. Треба пам’ятати, що в домашніх умовах термічне оброблення консервів не виключає можливість зберігання спор клостідій ботулізму, які за сприятливих умов можуть проростати і продукувати ботулотоксин. З огляду на це домашні консерви перед вживанням доцільно додатково термічно обробляти протягом 15-20 хвилин. Засолювання риби треба робити в концентрованих (10%) розчинах солі.

Колостродії ботулізму, які потрапили в герметично закритий посуд, під час проростання можуть утворювати газ, що спричиняє здуття (бомбаж) банок. Такі консерви підлягають обов’язковому знищенню, не слід купувати продукти домашнього консервування на стихійних ринках

Василь РИБАК, лікар з гігієни харчування Бершадської райСЕС.


Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Народна артистка з Бершаді</b><br />У березні нинішнього року в Одесі було відзначено 90-у річницю з дня народження народної артистки, камерної співачки,...
12 фото   
<b>Колісник Прокіп</b><br />Художник-живописець, педагог, письменник. Явл’яється автором оригінальних художніх творів живопису, рисунку,...
5 фото   
<b>Святкували 21-у річницю незалежності України</b><br />Урочисті заходи з нагоди 21-ї річниці незалежності проведено на центральній площі міста 24 серпня. Святково прибрані...
5 фото   
<b>Влада для людей, а не люди для влади</b><br />Голова обласної державної адміністрації Микола ДЖИГА позавчора побував у нашому районі. Хоч програма перебування була...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Замковий Дмитро Леонтійович (1905) 1905 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1944 р.

З історії Бершаді
Робітники і службовці Бершадського лісгоспу в парку культури та відпочинку своїми силами збудували спортивні майданчики, водну станцію. На колгоспні кошти спорудили стадіон, де відбувалися змагання сільських спортсменів а також перші районні спартакіади. З 1950 року в Бершаді почала працювати спортивна школа на 60 учнів. Спортсмени Бершаді стали ініціаторами створення єдиного сільського... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Ботулізм – як йому запобігти - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники