Основним джерелом збудників лептоспірозу у природі є мишовидні гризуни, від яких заражаються люди і свійські тварини.
Лептоспіри із сечею зараженої тварини виділяються у зовнішнє середовище. В організм людини ці мікроорганізми проникають через ушкоджену шкіру та слизові оболонки носа, рота, очей. Інкубаційний період триває в середньому 7-13 діб. Хвороба розпочинається раптово з підвищення температури до 39-40°С, слабкості, людину морозить, з’являється головний біль, біль в попереку, суглобах і м’язах, особливо литкових.
За два попередніх роки в нашому районі було зареєстровано по 3 випадки захворювання на лептоспіроз, завдяки вчасному зверненню за медичною допомогою летальних випадків не було зареєстровано.
Для попередження захворювання необхідно дотримуватись елементарних правил: захистити харчові продукти і питну воду від гризунів, використовувати захисний одяг та взуття при риболовлі в малопроточних водоймах, уникати проколів шкіри, випадкових травм.
Боротьба з гризунами і недопущення їх в оселі та підсобні приміщення відіграє також не останню роль.
Юлія ПОКОТИЛО, лікар-епідеміолог Бершадської СЕС