Fridge magnet wooden gears

Час стиглого колосу

  • Подобається8Не подобається
  • 17 Липня 2009 р

На знімку (зліва направо): механізатори баланівського зернотоку Василь Миколайович Марієчко і Сергій Михайлович Олійник, зайняті на доробці ріпаку, погоджують план роботи на день з керуючим відділком Володимиром Миколайовичем Бандушом. Фото Сергія КІСИКА

Калюжі по обидва боки дороги після вечірнього дощу, коли добиралися у Баланівку, аж ніяк не налаштовували на те, що цього дня вдасться написати щось про жнивний комплекс робіт.
Насправді це виявилося не так. Напружена жнивна обстановка, як і повинно бути у такому великому господарстві, як Бершадська філія ЗАТ «Зернопродукт МХП», простежувалася на кожному кроці, і серед керівників та спеціалістів, і серед механізаторів.
Цьогорічні жнива тут розпочали одночасно в трьох відділках із збирання озимого ріпаку, і вже було обмолочено його на перших сотнях гектарів. Урожайність – 38,9 центнера з гектара – радувала всіх.

Технології, за словами головного агронома цього господарства С.П. Загарія, розроблено по кожній з культур

Незважаючи на те, що комбайни у цьому господарстві найсучасніші, кожним вдавалося зібрати за день цю культуру на площі не менше 20 гектарів, все ж залучили ще й найману техніку. Адже під ріпаком тут зайнято 1337 гектарів. Щоб не допустити втрат на випадок дощів, поставили за мету справитися з ним за 7 днів.
Належне у цьому господарстві треба віддати і організації робіт жнивного комплексу в цілому. Щоденно із спеціалістами проводиться п’яти - хвилинка і одразу ж усі розходяться по робочих місцях.
А належна дисципліна серед керівників та спеціалістів є прикладом для працюючих у збирально-транспортних загонах.
Вивільнені з-під ріпаку площі одразу ж готувалися під посів озимих культур – в кожному з відділень на цій роботі працювали трактори та «Катерпіллери» з важкими дисковими боронами.
Різне на сьогодні можна почути серед спеціалістів про ріпак, як попередник під інші культури. Що і землю він, мовляв, виснажує і таке інше.
У Баланівці ж ним задоволені.
Адже від нього зарання звільняються площі, тож залишається тільки дотримуватися вимог агротехніки.
А щодо його вирощування, то тут вже відпрацьовано технологію. Внесли по два центнери аміачної води, по півтора – нітроамофоски, по мерзлоталому грунту – достатню кількість аміачної селітри, по центнеру сульфат - амонію – от і радує тепер урожай. Та і певна післядія цих добрив, мабуть, залишилася.
Захисту рослин від шкідників та хвороб, бур’янів теж приділялася належна увага.
А під озиму пшеницю знову ж таки вносять аміачну воду, нітроамофоску, тож і дають поля віддачу навіть тоді, коли на чималих площах вирощується ріпак.
Немаловажно, що пожнивні рештки з-під ріпаку подрібнюють спеціальними подрібнювачами, продуктивність кожного з яких понад 20 гектарів за світловий день.
З озимим ячменем, із збирання якого у багатьох господарствах у районі розпочалися жнива, у цьому товариству поки що не працюють. Але вже прийнято рішення, щоб надалі ним все-таки займатися, оскільки він є хорошим попередником під ріпак.
А от ярого ячменю у Бершадській філії ЗАТ «Зернопродукт МХП» стільки ж, як і озимого ріпаку, і всі площі у хорошому стані, з перспективними сортами. Коли готувався цей матеріал, до його обмолоту, як і до збирання озимої пшениці, ще не приступали. Адже на високому агрофоні все дозріває дещо пізніше.
Технології, за словами головного агронома цього господарства С.П. Загарія, розроблено по кожній з культур.
Щоб зменшити затрати, намолочене збіжжя не звозять на один тік, а по кожному з відділків окремо. Та і взагалі, тут все прораховано, здається, до дрібниць. Ще два комбайни додатково, наприклад, планують залучити на збирання врожаю на четвертому відділку, що у Тростянецькому районі. Як тільки вдається давати всьому раду на такій території?
Проблем з початку жнив, завдяки чіткій організації праці, тут, по суті, не виникало. Спеціалісти в основному лише координують перекидну техніки та вивезення зерна.
Робочої сили достатньо у кожному з підрозділів, всі працюють злагоджено, знають коло своїх обов’язків у таку гарячу пору.
На доробці намолоченого насіння ріпаку у кожному з відділків діють ЗАВи.
За настільки чіткою організацією жнивного комплексу робіт, як у цьому господарстві, навіть приємно спостерігати.
Недаремно таки у народі кажуть, що який хлібороб, жнець, таким буде і млинець.
У Бершадській філії даного господарства він обіцяє бути пишним і ваговитим.
Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
7 фото   
<b>«Млиноманія» кличе нових та старих друзів до берегів Південного Бугу!</b><br />4-5 серпня в селі Печера Тульчинського району Вінницької області традиційно відбудеться щорічний фолк-рок фестиваль...
12 фото   
<b>Колісник Прокіп</b><br />Художник-живописець, педагог, письменник. Явл’яється автором оригінальних художніх творів живопису, рисунку,...
4 фото   
<b>Красносілка – "солодка" і гаряча точка району…</b><br />22 вересня 2011 року працівники Красносілського цукрового заводу організували мітинг на центральній площі міста...
3 фото   
<b>Паньковецький Сергій – призер чемпіонату України</b><br />Учень Бершадської школи №1 Паньковецький Сергій в черговий раз показавши відмінні результати на республіканських...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Баланівка
Тйхонов Логвин Петрович (1912) 1912 р., росіянин, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Помер від ран 18.06.44. Похов. м. Фалешти, Молдова.

З історії Бершаді
Успішне завершення відбудови та дальшого розвитку народного господарства трудящі Бершаді відзначили новими трудовими досягненнями. Великий обсяг капітальних робіт здійснено на спиртовому заводі, внаслідок чого підприємство перетворилося на комбінат. Крім спирту, тут почали виробляти кормові дріжджі й пиво. Під час реконструкції багато творчої видумки виявили кваліфіковані робітники —... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Час стиглого колосу - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники