 | Час стиглого колосу |  | 8 - 17 Липня 2009 р
На знімку (зліва направо): механізатори баланівського зернотоку Василь Миколайович Марієчко і Сергій Михайлович Олійник, зайняті на доробці ріпаку, погоджують план роботи на день з керуючим відділком Володимиром Миколайовичем Бандушом. Фото Сергія КІСИКА Технології, за словами головного агронома цього господарства С.П. Загарія, розроблено по кожній з культур Незважаючи на те, що комбайни у цьому господарстві найсучасніші, кожним вдавалося зібрати за день цю культуру на площі не менше 20 гектарів, все ж залучили ще й найману техніку. Адже під ріпаком тут зайнято 1337 гектарів. Щоб не допустити втрат на випадок дощів, поставили за мету справитися з ним за 7 днів. Належне у цьому господарстві треба віддати і організації робіт жнивного комплексу в цілому. Щоденно із спеціалістами проводиться п’яти - хвилинка і одразу ж усі розходяться по робочих місцях. А належна дисципліна серед керівників та спеціалістів є прикладом для працюючих у збирально-транспортних загонах. Вивільнені з-під ріпаку площі одразу ж готувалися під посів озимих культур – в кожному з відділень на цій роботі працювали трактори та «Катерпіллери» з важкими дисковими боронами. Різне на сьогодні можна почути серед спеціалістів про ріпак, як попередник під інші культури. Що і землю він, мовляв, виснажує і таке інше. У Баланівці ж ним задоволені. Адже від нього зарання звільняються площі, тож залишається тільки дотримуватися вимог агротехніки. А щодо його вирощування, то тут вже відпрацьовано технологію. Внесли по два центнери аміачної води, по півтора – нітроамофоски, по мерзлоталому грунту – достатню кількість аміачної селітри, по центнеру сульфат - амонію – от і радує тепер урожай. Та і певна післядія цих добрив, мабуть, залишилася. Захисту рослин від шкідників та хвороб, бур’янів теж приділялася належна увага. А під озиму пшеницю знову ж таки вносять аміачну воду, нітроамофоску, тож і дають поля віддачу навіть тоді, коли на чималих площах вирощується ріпак. Немаловажно, що пожнивні рештки з-під ріпаку подрібнюють спеціальними подрібнювачами, продуктивність кожного з яких понад 20 гектарів за світловий день. З озимим ячменем, із збирання якого у багатьох господарствах у районі розпочалися жнива, у цьому товариству поки що не працюють. Але вже прийнято рішення, щоб надалі ним все-таки займатися, оскільки він є хорошим попередником під ріпак. А от ярого ячменю у Бершадській філії ЗАТ «Зернопродукт МХП» стільки ж, як і озимого ріпаку, і всі площі у хорошому стані, з перспективними сортами. Коли готувався цей матеріал, до його обмолоту, як і до збирання озимої пшениці, ще не приступали. Адже на високому агрофоні все дозріває дещо пізніше. Технології, за словами головного агронома цього господарства С.П. Загарія, розроблено по кожній з культур. Щоб зменшити затрати, намолочене збіжжя не звозять на один тік, а по кожному з відділків окремо. Та і взагалі, тут все прораховано, здається, до дрібниць. Ще два комбайни додатково, наприклад, планують залучити на збирання врожаю на четвертому відділку, що у Тростянецькому районі. Як тільки вдається давати всьому раду на такій території? Проблем з початку жнив, завдяки чіткій організації праці, тут, по суті, не виникало. Спеціалісти в основному лише координують перекидну техніки та вивезення зерна. Робочої сили достатньо у кожному з підрозділів, всі працюють злагоджено, знають коло своїх обов’язків у таку гарячу пору. На доробці намолоченого насіння ріпаку у кожному з відділків діють ЗАВи. За настільки чіткою організацією жнивного комплексу робіт, як у цьому господарстві, навіть приємно спостерігати. Недаремно таки у народі кажуть, що який хлібороб, жнець, таким буде і млинець. У Бершадській філії даного господарства він обіцяє бути пишним і ваговитим. Павло КУШПЕЛА. ← → Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Баланівка Тйхонов Логвин Петрович (1912) 1912 р., росіянин, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Помер від ран 18.06.44. Похов. м. Фалешти, Молдова. | З історії Бершаді Успішне завершення відбудови та дальшого розвитку народного господарства трудящі Бершаді відзначили новими трудовими досягненнями. Великий обсяг капітальних робіт здійснено на спиртовому заводі, внаслідок чого підприємство перетворилося на комбінат. Крім спирту, тут почали виробляти кормові дріжджі й пиво. Під час реконструкції багато творчої видумки виявили кваліфіковані робітники —... Читати далі » Головні новини Бершадщини |  | | Час стиглого колосу - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua Користувачі OnLine: |