Fridge magnet wooden gears

Якби не Різник, то вівчарник давно б зник

  • Подобається0Не подобається
  • 10 Липня 2011, 21:24

На знімку: Ганна Євгеніївна Різник (в центрі) з дочкою Наталею і сином Сергієм

По-різному ми ставимося тепер до підприємництва, даючи йому оцінку. Однак баланівчани вважають, що таких підприємців, як родина Різників у їхньому селі, які, незважаючи ні на що, взялися за виробництво свинини, годилося б підтримувати. Тридцятичотирирічний Сергій Васильович Різник за фахом агроном, але у Баланівці його більше знають, як підприємця. Спочатку спеціалізувався на торгівлі побутовою технікою, аж поки на думку не спало зайнятися свинарством.

У свій час він, як і його дружина-вінничанка Алла, здобували освіту у Вінницькому аграрному університеті. Ще студентами створили сім’ю.

Таким чином, Сергій став уже вінничанином і здавалося б, доля сама закинула його, як тепер кажуть, на вищий рівень, щоб розвивати торгівлю отією побутовою технікою в обласному центрі, де мали б бути кращими для цього можливості. Проте на сьогодні не стільки важливо, чому Сергій залишив свій бізнес, а набагато головнішим є те, що півтора роки тому започаткував новий – вирощувати свиней.

Особисто він пояснює це тим, що спочатку думав, що, займаючись свинарством, можна буде добре заробити.

Адже тонна зерна тоді, яке сім’єю вирощували більше як на двадцяти гектарах землі, коштувала тільки до 600 гривень. Тож зайнятися виробництвом свинини, згодовуючи його на власній фермі, сам Бог, як кажуть, велів.

Але поки вирішувалися організаційні питання, нарощувалося поголів’я, ситуація на ринку сільськогосподарської продукції різко помінялася. А відколи за тонну зерна почали давати до двох тисяч гривень, а закупівельні ціни на свинину залишилися на рівні 11 гривень за кілограм живої ваги, займатися ними взагалі стало невигідно.

Але Сергій не вірить, що так триватиме довго і продовжує займатися започаткованою ним справою, тим більше, що ціна на свинину почала зростати. Причому, даний бізнес переріс вже не тільки у сімейний, а і родинний. На свинофермі, де вже до двохсот свиней, трудиться він сам і його сестра Наталя з чоловіком Віктором. Батько Сергія, Василь Гуколович, колись столярував, мати Ганна Євгеніївна, працювала у рільничій бригаді, тепер же і вони на сімейній фермі. Щоб легше було вправлятися в полі, а також доставляти корми, придбали деяку техніку.

Чому свій бізнес, проживаючи в обласному центрі, та ще й у пору, коли молодь навпаки за будь-яку ціну прагне залишити село, започаткував саме у Баланівці, а не десь поближче до Вінниці? Сергій пояснює це тим, що викупивши розпайоване приміщення колишньої вівцеферми, а вірніше те, що від нього залишилося, мали хоч від чогось відштовхнутися, щоб стартувати.

Хоч сам він поки що буває у Баланівці тільки наїздами, бо і про сім’ю потрібно турбуватися, обов’язків не ділять, працюють разом і в полі, і доглядаючи за поголів’ям. Дружина Сергія Алла хоч і виросла в місті, чоловіка з його бізнесом тільки підтримує. Сільську працю вона розуміє, бо у свій час не раз допомагала своїй бабусі, яка жила в одному з сіл Тульчинського району.

І якщо шлюби дійсно вже, як кажуть, укладаються на небесах, хоч і там іноді дають маху, на цей раз все ж не помилилися. А вже коли виходила заміж сестра Сергія Наталя, то на отих небесах, видно, навіть перестарались.

Співпало так, що і в неї, і у її Віктора однакові прізвища – Різник.

Тож у Баланівці більшість про їхній бізнес каже тепер так: якби не Різник, вівчарник давно б вже зник, як позникали в окремих селах цілі комплекси.

На сьогодні родина Різників ніби на роздоріжжі, бо кому охота була б нароблятися, не маючи від того відповідної віддачі. Але з даною галуззю не збираються поривати. З одного боку сподіваються, що все-таки повинна врешті-решт змінитися цінова політика, а з іншого – подумують, щоб організувати ще й переробку свинини. Але на це потрібні теж неабиякі капіталовкладення, а їх ще не вистачає навіть, щоб повністю завершити реконструкцію вівчарника під свинарник. А тут ще й де гарантія, що понесені на це затрати окупляться, а якщо і окупляться, то коли?

Опрацьовується ними і ще один з варіантів, щоб поставляти свинину, яку вирощують без добавок, в одне з великих міст, де на таку завжди є попит і ціни вищі. Добре, що хоч ДКУ мають власну, на якій готують концкорми. Жаль лише, що воду поки що доводиться завозити, адже це також затрати.

Хоч починали практично з нуля, все ж обійшлися без кредитів. Для обробітку міжрядь іноді доводилося конструювати навіть саморобні знаряддя. Родина не проти, щоб взагалі перейти на сучасні технології виробництва свинини, але зробити це поки що неможливо знову ж таки через безгрошів’я.

Роботи на їхній фермі, звичайно, ще непочатий край. Та хочеться вірити, що зуміють все-таки здійснити родиною всі свої плани і задуми. От, щоб ще й держава хоч якимось чином підтримала.

Павло КУШПЕЛА


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Голова Бершадської райдержадміністрації вивчає проблеми села</b><br />9 березня 2011 року голова райдержадміністрації Олександр Снігур відвідав одне з найвіддаленіших сіл району &ndash;...
4 фото   
<b>У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок</b><br />У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок, який закликав учнів до школи: кого вперше, а для кого цей...
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора</b><br />Учасників туру &ndash; редакторів комунальних засобів масової інформації - щиро привітали керівники району &ndash;...
5 фото   
<b>Кавун Василь Михайлович</b><br />Василь Михайлович Кавун (14 серпня 1928, Кобринове &mdash; 8 серпня 2009, Київ) &mdash; державний та партійний діяч...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Поташня
Годованюк Федір Лук'янович (1914) 1914 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.06.44. Похов. с. Кирпіци, Ясський пов., Румунія.

З історії Бершаді
Цікаво проводять своє дозвілля трудящі в численних гуртках та студіях художньої самодіяльності, які є на всіх підприємствах, в навчальних закладах. Хоровий і танцювальний колективи спиртового комбінату — дипломанти республіканського огляду колективів художньої самодіяльності. Незмінним успіхом користуються не тільки в районі, але й в області хор вчителів міста, естрадний оркестр,... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Якби не Різник, то вівчарник давно б зник - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники