Fridge magnet wooden gears

Її вибір – на все життя

  • Подобається0Не подобається
  • 22 Квітня 2012, 23:10

У кожному з сіл є люди, які давно заслуговують на те, щоб про них розповісти на сторінках газети. Є такі і в Бирлівці. Наприклад, про завідуючого Бирлівським ФАПом В. Д. Гончара, як і про даний заклад, розповідалося вже не раз, а от щоб про Галину Петрівну, його дружину, акушерку цього ФАПу, яка з ним ось вже чотири десятиліття пліч-о-пліч іде по життю, щось не пригадується. Хоч зробити це потрібно було вже не раз – адже вона на те заслуговує.

На Бершадщину після Могилів-Подільського медучилища вона приїхала ще у 1968 році. Тоді у неї був вибір – Бирлівка або Тирлівка.

Але не заперечувала, як направили у Бирлівку.

Першим розповів їй про це село колишній працівник сільської ради, з яким випадково зустрілася, повертаючись додому, щоб через місяць знову повернутися вже акушеркою.

Так з тих пір, а це вже майже 44 роки, і працює на одному місці.

Невдовзі після неї прийшов на роботу і молодий фельдшер, який і став її судженим. З тих пір, розповідала Галина Петрівна, стукають постійно у їхні вікна, часто посеред ночі, як тільки комусь потрібна допомога – її або чоловіка. Тепер хоч підвозять, а колись по бездоріжжю, багнюці, бувало, поки туди і назад, то вже й на досвіток береться.

Щоправда, тоді у Бирлівці був колгоспний пологовий будинок, народжувалося щороку по шіст десят дітей. Торік у Бирлівці їх народилося 26, і вважається це багато, порівнюючи з іншими селами.

Чому саме пов’язала життя з медициною? На це вона відповіла, що професія могла передатися їй у спадок. Бо бабкою-бранкою, як колись казали, була її прабабуся, роди приймала також її бабуся, тітка теж була обізнаною у медицині. Тепер, їй здається, що в іншій професії себе навіть не може уявити.

Перше народження дитини – 28 квітня 1968 року, стало для неї своєрідним бойовим хрещенням на посаді.

Жила тоді на квартирі у санітарки. Коли повідомили, що терміново потрібна її допомога, руки почали тремтіти, зізнається, ще тоді, коли навпростець бігла через городи. Але все минулося нормально, що і додало впевненості. Велику роль, згадує Галина Петрівна, відіграло те, що закінчила саме акушерське відділення.

А тоді його випускники виконували роль, яку тепер виконують при народженні дитини лікарі.

А скільки разів народжувалися тоді діти дома. Коли у Бирлівці закрили пологовий будинок, жінки взагалі не хотіли їхати народжувати у райцентр. До того ж підводою не так просто було таких везти, а швидкої допомоги не було.

Тож не раз доводилося приймати немовлят не тільки дома, а і в дорозі.

Тепер відповідальність хоч і не менша, а працювати стало комфортніше, під руками є все необхідне. Чого тільки варті швидка допомога чи мобільний зв’язок.

А чужий біль, особливо у складних ситуаціях, відгукується болем і в душах медпрацівників. Пригадала, як одного разу, працюючи на городі, почула гамір з вулиці.

Дитину, яка втопилася, тоді витягли з води, але вже запізно. Робила тоді їй штучне дихання, аж поки приїхала швидка допомога і констатувала смерть. Знала про це до її приїзду і вона сама, але ніяк не зважувалася сказати матері, що нічим вже не може допомогти.

Є, за її словами, і ще один з аспектів щодо її професії. Колись не було доріг, транспорту, умови були гіршими, а дітей народжувалося більше та ще й здоровішими. На сьогодні ж нібито нічого не бракує, а от дітей стає все менше, та ще й проблем з ними додається. На думку Галини Петрівни – раніше народжувалися міцнішими, витривалішими, бо спрацьовував природній відбір: від здорових батьків народжувалися і здорові діти. Тепер же як може народити здорове дитя мати, яка сама все життя хворіє? І неабияку роль тут відіграє все – від здорового способу життя, до звичайнісінького харчування. Відколи харчуємося, що іноді і самі не знаємо чим, почастішали гіпертонія, ожиріння, інші проблеми.
Якщо раніше діти народжувалися часто вагою 2,5-2,8 кілограма, то тепер по 3,5-3,8 кілограма і більше. А це ж і народжувати важче, і дитина може травмуватися, яка потім сама стає матір’ю. А чого варта екологія. Тож чимало уваги приділяє роз’яснювальній роботі, профілактиці.

Їм, медичним працівникам, взагалі доводиться все життя бути напоготові, що не може не залишати слід на особистому здоров’ї, сім’ї. У селі кажуть, що бували моменти, коли у Галини Петрівни на обійсті хвіртка не зачинялася, викликали як не її, то чоловіка.

І хто знає, чи саме не тому їхні син і дочка здобули вищу освіту, не пов'язану вже з медициною.

Та, незважаючи на зайнятість, у Галини Петрівни знаходиться час ще й на громадську роботу. Скільки разів обиралася депутатом сільської ради вже не може і порахувати. А от сільський голова І.Д. Прудченко відгукується про неї не просто, як про активного депутата, а ще й запевняв, що це взагалі людина з великої букви.

Галина Петрівна могла б перебувати вже на заслуженому відпочинку, але навіть не може уявити, чим займатиметься, якщо не вийде на роботу.

Словом, її професія виявилася на все життя. «Поки зможу ходити і говорити, – усміхалася Галина Петрівна, – доведеться допомагати людям, і я буду це робити».

Павло КУШПЕЛА


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
6 фото   
<b>Дошка пошани - 2013</b><br />&#160;Розпорядженням голови районної державної адміністрації М. Бурлаки від 25 липня 2013 року №265 «Про занесення на...
6 фото   
<b>Урочисті заходи з нагоди 20-ї річниці незалежності</b><br />Урочистості з нагоди 20-ї річниці незалежності України відбулися у районному будинку культури 21 серпня 2011 року. О...
2 фото   
<b>В Житомирі презентували книгу спогадів про В. Кавуна</b><br />5 травня у Житомирській облдержадміністрації відбулася презентація книги спогадів про Василя Кавуна «Живий у пам’яті...
2 фото   
<b>На вістрі уваги - боротьба з корупцією</b><br />Чергове засідання громадської ради при райдержадміністрації відкрив і вів її очільник Антон Андрейцов. Перше...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Яланець
Вівчарук Тодосій Іванович (1901) 1901 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 30.10.44. Похов. м. Будапешт, Угорщина.

З історії Бершаді
У вересні відбулася ще одна подія — почала своє існування Бершадська комсомольська організація. Комсомольці були бойовими помічниками комуністів у соціалістичному будівництві. Вони зі зброєю в руках боролися проти бандитів, вели велику культосвітню роботу, організовували хати-читальні. Багато чого було зроблено тоді для налагодження контактів місцевої комсомольської організації з молоддю... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Її вибір – на все життя - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення