Fridge magnet wooden gears

Вклоняюсь тобі, моє рідне село

  • Подобається0Не подобається
  • 4 Лютого 2017, 09:00

В одному із видавництв підготовлена до виходу книга нашого земляка, баланівчанина Анатолія Фартушняка. У ній вміщені популярні пісні на його слова, зокрема, «Незрівнянний світ краси», «Сніжинки падають», «У Карпатах ходить осінь», «Ти прийди в синю ніч», які виконують Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Софія Ротару, Дмитро Гнатюк, Павло Дворський та інші відомі і поки що менш знані артисти. А ще приваблюють захоплюючі, неповторні розповіді про шанувальників публіки, оригінальні фотознімки.

Побачить світ і вміщена в книзі пісня про Баланівку «Ти у серці єдина». Автор слів разом із композитором Афанасієм Медражевським, також нашим земляком, пропонують цей твір читачам «Бершадського краю».

Хотілося, ой як хотілося написати пісню про рідну Баланівку. Скажу відверто: не насмілювався. Мабуть, від того, що народився і виріс у цьому, на диво, великому і мальовничому селі, хоч ніби знаю його історичне коріння, самобутніх людей. Пісня до цих пір так і залишилася б у засіяній родючим зерном землі, не могла злетіти на світ Божий, торкнутися сердець і розуму сельчан, якби не вихід ось цієї невеличкої книги, яку незабаром ви триматимете в руках.

Зародилося неймовірне бажання, аби «баланівчанка» вплелася в єдиний голос моїх інших пісень. Але, як часто трапляється, плануєш, підбираєш, пишеш – а воно не те, якось натягнуто, вимушено.

…І ось знову їхав у мою Баланівку, і знову повертався подумки у своє минуле, дивився на кремезні і зовсім юні сосни, багато з яких пам’ятаю від дня їхнього благословення, на гостроверхі тополі і квітучі вишні, на старенькі хати, що колись чепурилися на всю округу, на нові добротні будівлі. Отож, чим меншою була відстань до Баланівки, тим сильніше билося серце у грудях. І враз народилися слова, невимушено, легко: Я іду по дорозі, де тополі і вишні, А назустріч хатини з обіймами вийшли… Тут минали дитинство, юність, звідси пролягла стежина у широкий світ: Мати крила дала, батько – силу і волю, Українська земля – рушниковую долю… Ось так, рядок за рядком, народився вірш, якого спочатку назвав «Мої крила і доля», та невдовзі він отримав іншу назву – «Ти у серці єдина». Показав його одному з самодіяльних композиторів.

Той із бажанням взявся за написання музики. Було це напередодні свята Івана Купала.

А вже в день свята пісня вперше змахнула крильми перед баланівським будинком культури, де зібралося багато сельчан. Сприйняли земляки новий твір по-різному, бо ж у гомоні урочистостей не всі присутні були готовими до його оцінки. Схвилювало майже кожного те, що оспівувалася рідна Баланівка, її казкова природа, синівська любов до отчого дому. А коли закінчилася презентація пісні, почулися схвильовані вигуки, оплески… Разом із тим, поєднання вірша з музикою я уявляв трохи в іншому плані, що, на мою думку, могло підсилити зміст і гармонію пісні. І тоді згадав про баланівчанина Афанасія Медражевського. Живе він у Вінниці, викладає в училищі культури і мистецтв імені Леонтовича, є заслуженим працівником культури України. З 1970 року – керівник хорової капели «Надбужанка» Вінницького національного медуніверситету імені Пирогова, а з 1993-го водночас керує народним хором «Дзвін» міського палацу мистецтв «Зоря». Ці колективи є багаторазовими переможцями різних конкурсів і фестивалів.

Сам же Афанасій Теофілович удостоєний мистецьких премій імені М.Трублаїні та М.Леонтовича.

Знаю його ще з юних літ.

Афанасій від мене на п’ять років старший і жив на іншому боці мальовничого ставу, часто бував на нашій вулиці у свого шкільного товариша Петра Омельченка. Навідувався сюди і я. Афанасій грав на гармошці і колоритним голосом співав. До цих пір запала в душу «Пісня про рушник». Яка душевність, ніжність, неповторність… Був заспівувачем він і в шкільному хорі.

…Отримавши мого листа, Афанасій Теофілович невдовзі зателефонував: – Вірша твого вже покладено на музику. Працював з нат хненням, адже йдеться про рідну Баланівку… А ще через деякий час дізнаюся, що пісня виконувалася в День Соборності у Вінницькому палаці мистецтв «Зоря». До того ж, вона знайшла прописку у збірнику для вокально-хореографічних колективів вищих навчальних закладів, автором якого є Афанасій Медражевський.

І нехай один, два рази на рік пісня «Ти у серці єдина» злетить над рідною Баланівкою, торкнеться щирих сердець і почуттів, буду від цього щасливим. Адже коли живе пісня – живе наша мрія, яскравіше світять зорі, привітніше усміхаються люди.

Анатолій ФАРТУШНЯК.

Вітаємо Анатолія Дем’яновича з днем народження (4 лютого). У минулому він чимало літ трудився в нашій газеті, пройшовши творчий шлях від коректора до відповідального секретаря.

Міцного здоров’я і щасливого Вам довголіття!

З повагою – працівники редакції газети «Бершадський край».

ТИ У СЕРЦІ ЄДИНА

Я іду по дорозі, де тополі і вишні, А назустріч хатини з обіймами вийшли.
Б'є моє джерело у родинній домівці, Зріс до сонця я тут, у моїй Баланівці.

Приспів.

Мати крила дала, батько – силу і волю, Українська земля – рушниковую долю.
Я вклоняюсь до ніг із погордою сина, Україно, ти у серці завжди єдина!
Мріють верби над ставом, усміхаються діти, Ой, як хочеться щиро і палко любити.
Де б не жив, не бував у безмежному світі, За мій рід і село залишаюсь в одвіті.

Приспів.

Скільки синіх волошок у пшеничнім розмаї, Всі вони найсвятіші у рідному краї.
Безліч з'їздив доріг на життєвому полі, Те, що я з Баланівки, завдячую долі.

Приспів.


Дивіться також в розділі  Світ захоплень
» 02.04.2018 Стояв травневий сонячний день. Напував своїм ароматом бузок, що розцвів рясно, щебетало птаство. Саме тоді, у далекому 1962-му, фотограф зафіксував на плівку хоровий гурток Тирлівської восьмирічної школи. Це були учні 5-7 класів. Керувала...
» 30.12.2017 Напередодні свята Варваривишивальниці у будинку дитячої творчості відбулася зустріч із майстринею Оксаною Шуляр. Присутні ознайомилися з її роботами та навіть спробували себе у вишивальному ремеслі.
» 16.12.2017 – так називається книга братів Григорія та Віктора Погончиків. Це нариси з історії та життя мешканців цього невеликого села. У книзі розкрито історію Серебрії з середини 17-го століття від часу заснування шляхтичем Серебринським і до наших днів.
» 02.12.2017 У світлиці сільського будинку культури відбулася зустріч з талановитою і творчою людиною Лідією Ратушняк. У селі знають Лідію Іванівну як гарну дружину, маму, бабусю, господиню і просто хорошу працьовиту жінку. Є в неї ще дар – вміння і бажання...
» 26.11.2017 Біль, гордість, скорбота
» 11.11.2017 Щире слово про Поділля
» 07.10.2017 Палітра життя Анатолія Чміля
» 04.02.2017 Вклоняюсь тобі, моє рідне село
» 30.12.2016 Гран-прі у трьох номінаціях
» 30.12.2016 «Світові таланти»
Всі статті розділу Світ захоплень »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Птахокомбінату «Бершадський» – 35!</b><br />Матеріали з ПАТ «Птахокомбінат «Бершадський», у тому числі і з нагоди пам’ятних дат, доводилося готувати не раз. І...
3 фото   
<b>Голова Бершадської райдержадміністрації вивчає проблеми села</b><br />9 березня 2011 року голова райдержадміністрації Олександр Снігур відвідав одне з найвіддаленіших сіл району &ndash;...
3 фото   
<b>Журналісти працюють і в свято</b><br />У понеділок з нагоди професійного свята &ndash; Дня журналіста &ndash; в редакції районки зібралися працівники...
2 фото   
<b>Соціальні послуги служби зайнятості нового покоління</b><br />Зростаючі масштаби безробіття, збільшення його тривалості потребують підвищення ефективності діяльності служби...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Флорино
Погрібняк Павло Іванович (1904) 1904 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 31.01.45.

З історії Бершаді
Характерною є історія заводу металовиробів, у якій немов відбито шлях розвитку економіки міста. Перед революцією в заштатному містечку існувало понад двісті дрібних майстерень, продукція яких реалізовувалась через подібні ж дрібні крамнички. В радянський час ремісники об'єдналися в артілі, які в роки семирічки переросли в сучасний завод металовиробів. У 1971 році асортимент підприємства... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Вклоняюсь тобі, моє рідне село - Світ захоплень Бершадців - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення