Fridge magnet wooden gears

А воно ж зовсім не так...

  • Подобається0Не подобається
  • 16 Січня 2015, 09:00

У нашій газеті за 5 грудня 2014 р. була надрукована кореспонденція «Серце не камінь…Чи завжди?». У ній розповідалося про непросту життєву ситуацію, з кореспонденції виходило так, ніби син практично відмовився від матері, а племінник, розповідь якого була покладена в основу публікації, вимальовувався «білим і пухнастим»…І хоч ім’я сина не називалося, ситуація була настільки впізнаваною, що відгук від нього надійшов практично зразу. Дотримуючись принципу плюралізму, надаємо слово і синові жінки, про яку йшла мова.

«Не маю змоги терпіти наклепів та брехні, які про мене та мою родину наговорив двоюрідний брат Микола. І це було надруковано на сторінках районної газети у статті «Серце – не камінь… Чи завжди?». Що я можу відповісти на ці видумки?
Все, що маю, доводилося виборювати самому, не чекаючи допомоги від рідних.

Кращою підтримкою у житті стали для мене дружина та діти. Згадую своє дитинство, яке для мене далеке і таке довге, як густий навар з різних гірких трав, – нікому не бажаю його скуштувати.

Великою душевною травмою стала автодорожня пригода, в яку я потрапив у шестирічному віці. Довгий час пролежав у лікарні, з якої вийшов інвалідом дитинства, але групи так і не отримав. Нікому було про це потурбуватися, хоча і всі підстави для цього були, адже отримав важкі травми – черепно-мозкову та хребта, що відчуваю і досі.

Ще дитиною завжди відчував голод. Добре, що хороші сусіди в межу жили, вони постійно мене підгодовували.

Досі пам’ятаю слова вже покійної тітки, яка зверталася до матері: «Маріє, у тебе ж не одна дитина, а двоє!».

Мав у своєму гардеробі одне пальто, яке зносив аж до дірок, адже більше нічого не було, бо мама купувала усе для сестри, про яку дбала все своє життя, віддавала, що мала. Та останні років чотири сестра навіть не навідувалася до старенької, можливо, на те у неї свої причини.

Коли виповнилося сім років, мене віддали до школи-інтернату. Нікому не бажаю того, що відчував тоді. Важко та боляче було на душі. Не розумів, чому я там, адже знав, що є рідна домівка, мама, тато, сестра, тітка, двоюрідний брат, усі рідні та близькі мені люди. Не було меж радості, коли мене відвідувала мама, але ці відчуття були швидкоплинними і минали з її від’їздом. Чому при живих батьках безневинні діти повинні зазнавати таких душевних мук? Завжди переймався і переймаюся цим питанням.

Життя в інтернаті було різним, гірких моментів доводилося переживати більше, ніж приємних. Після закінчення навчання в інтернаті здобув спеціальність столяра в одному з кіровоградських училищ, де помітили і мій співочий талант та запропонували здобути музичну освіту, але від рідних отримав відмову. Забігаючи наперед, скажу, що сьогодні моє вміння мають можливість оцінити всі, хто чув виступи одного з кращих у районі та області народного аматорського фольклорного колективу, де я не тільки учасник, а й художній керівник.

Після училища повернувся додому, але зовсім недовго побув у рідних стінах, пішов до лав української армії. За станом здоров’я не призивали, тому попросився добровольцем. Під час служби травмував ногу, був прооперований, та всі наслідки цієї травми залишилися, тому щороку доводиться проходити чималу кількість медичних процедур.

Щодо ситуації з мамою, то разом із дружиною постійно навідували її у селі та допомагали. Але вона останні кілька років практично жила у двоюрідного брата, наче наймичка. Згоден, що, мабуть, зі свого боку робив не все достатнє для мами, але намагався бути хорошим сином. Не раз ми з дружиною пропонували мамі переїхати у село, де проживаємо родиною, щоб мати змогу доглянути її, але постійно отримували відмовки.

Не силою її ж тягнути? Коли хворіла та перебувала у лікарні, бували у неї щодня. Кілька разів доводилося у село до мами привозити лікаря з районної лікарні.

Не можу не сказати й про таке: не завжди двоюрідний брат чинив по совісті. Взимку приїхали до мами на свята, а у неї все замкнено, ніде нікого немає. Пішли до Миколи, а він і каже, що мама померла, її поховали, нікому нічого не сповістивши. Згодом вияснили, що Микола завіз нашу маму – свою тітку – в лікарню, а нам чомусь повідомив таку страшну новину.

Навіщо? Незрозуміло.

Сьогодні мами вже немає… Але не хочу осуджувати нікого, час все розставить на свої місця».

Записала Тетяна БОНДАР.


Дивіться також в розділі  Є така думка
» 15.06.2018 Я проживаю в Берізках-Бершадських. Досить часто зустрічаю в періодиці публікації жителів сіл, які стурбовані проблемою цін на сире молоко. Утримання корів у приватному господарстві – це питання виживання людей у селах. Свого часу дві корівки...
» 01.04.2018 Скільки пам’ятаю, наші депутати змінюють Конституцію «під себе». А простим людям від цього зовсім не краще. За роки незалежності кількість українців, які живуть за межею бідності, тільки зросла.
» 03.03.2018 Відгук на публікацію «Замітки з історії Бершаді» в газеті за 26 січня 2018 р.
» 19.01.2018 Непрості умови нашого сьогодення та війна на Донбасі з окупантом показово довели, що командир зобов’язаний приймати відповідні рішення, які інколи суперечать вимогам чинного законодавства, але забезпечують виконання бойового завдання, збереження...
» 12.01.2018 Слово про матір
» 22.12.2017 Основа життя – здоров’я
» 01.12.2017 Підстав для звинувачення лікаря немає
» 25.11.2017 Не перетворюймо свято у формальність
» 16.12.2016 Продаж землі – найстрашніше зло після кріпацтва
» 29.07.2016 Зберегти пам’ять про рідну людину
Всі статті розділу Є така думка »
Цікаві фото
32 фото   
<b>Старовинні обряди та традиції українського весілля на Бершадщині</b><br />29 липня в с. Бирлівка, Бершадського району, Вінницької обл., місцевий ансамбль народної творчості...
2 фото   
<b>В Яланці відкрито оновлені заклади</b><br />Одним із позитивних моментів реформи системи охорони здоров’я у районі є те, що медичні заклади отримали...
4 фото   
<b>На карті України з’явилася «Країна чеснот»</b><br />В українських школах завершився навчальний рік, пролунав останній дзвоник, і за вікном уже майже літо. Для дітей це –...
3 фото   
<b>Свіча пам'яті не згасне</b><br />Маловідомою й досі залишається трагічна сторінка історії Голокосту на території Трансністрії – від Дністра до...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Подолянчук Іван Павлович (1913) 1913 р., українець, робітник. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1944 р.

З історії Бершаді
З нагоди 3-х роковин визволення Бершаді від німецько-фашистських загарбників на масовому мітингу було урочисто відкрито пам'ятник В. І. Леніну. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

А воно ж зовсім не так... - Точка зору - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення