Fridge magnet wooden gears

Рекорди Марії Сокової

  • Подобається0Не подобається
  • 10 Лютого 2013, 11:44

В історії районної газети за понад дев’яносто років її існування зафіксовано не так уже й багато прізвищ, які прийнято називати знаковими. Зрештою, зовсім мало тих, хто віддав газеті не одне десятиліття життя. І серед них – Марія Христофорівна Сокова (на знімку), яку можна зарахувати до когорти рекордсменів: прийшовши у колектив редакції в 1972-му, пропрацювала тут чотири десятиліття.

… Вона зовсім не збиралася бути журналістом. Батько, Христофор Данилович, працював у Вовчку – і бригадиром, і завтоком, і заступником голови колгоспу, і головою, мама Ольга Олексіївна – проста колгоспниця. Колись вона дівчиною, як кажуть, «пішла на четверо дітей» (у Христофора померла дружина, залишилося без матері чотири дочки). Маріїн тато був старший від своєї дружини на п'ятнадцять років. Сама ж Марія – пізня дитина. Але була здібною до навчання, після закінчення семирічної школи в рідному селі закінчила ще й Ольгопільську середню.

А потім вступила до Луцького культосвітнього училища, разом із дипломом одержала направлення на роботу аж на Сахалін. Тут затрималася на вісім років, вийшла заміж, закінчила Южно-Сахалінський педінститут, в якому здобула фах учителя російської мови і літератури. Працювала і бібліотекарем, і вчителькою. Та все ж гнітила величезна віддаленість від рідних країв. І після короткої сімейної ради сім’я переїжджає в Україну. Марія Сокова стає коректором районної газети. Комусь здається, що це дуже проста і легка робота. Але так каже тільки той, хто не знає специфіки газетної коректури. Це, найперше, величезна відповідальність за кожне надруковане слово, вимога бути постійно уважним, не кажучи вже про добре знання мови. Її першими вчителями на журналістській ниві були тодішній редактор Олександр Денисович Москаленко, його заступник Дмитро Васильович Ткачук, відповідальний секретар Степан Савич Чорний, Петро Іванович Швець… На прикладі їхніх матеріалів вона вчилася, згодом і сама почала писати власні. Через деякий час її перевели на посаду літературного працівника, згодом – кореспондента, далі стала завідувачкою відділу… Її прізвище дедалі частіше з’являлося на сторінках «Вогнів комунізму» під вагомими публікаціями, в яких піднімалися актуальні проблеми життя району. Свого часу висвітлювала в газеті молодіжну тематику, діяльність професійних спілок, партійних організацій.

Взагалі ж не обмежувала себе у виборі тем, лише намагалася якомога краще написати про трудові колективи і людей. Не обходила і гострих кутів, причому старалася так писати критичні матеріали, щоб до автора не було претензій з боку тих, кого критикують. Єдине прагнення – аби були усунуті недоліки, а відтак до редакції газети надійшла відповідь про вжиті заходи. Нині так уже не робиться… До початку дев’яностих районна газета виходила тричі на тиждень, працівники редакції працювали з величезним навантаженням, не кожен витримував такий темп роботи. Адже потрібно було забезпечувати і оперативність, і якість, і належне поліграфічне оформлення газети. Тож цілком зрозуміло, що на посаді відповідального секретаря було затверджено Марію Христофорівну – досвідченого й авторитетного працівника, члена Національної спілки журналістів, людину високопрофесійну й принципову.

Саме на цій ділянці вона реалізувала себе якнайповніше – для тих, хто не знає специфіки роботи відповідального секретаря, скажу, що це – «найгарячіший цех» у будь-якій редакції, штаб, який керує випуском кожного номера.

Працюючи над свіжим випуском, у штабі вже думають над тим, якими будуть наступні номери. Потрібно забезпечити належний дизайн номера, якість матеріалів, їх географію та багато інших аспектів, без яких неможливо уявити газету.

Марія Христофорівна так зріднилася з виданням, що ще чимало років працювала і після виходу на пенсію. Її енергії, завзяттю можуть позаздрити й молодші колеги. Здається, час не владний над нею – вона остаточно скористалася правом на заслужений відпочинок лише торік. Тож тепер більше уваги може приділити дітям та внукам. У М. Х. Сокової – дві доньки: Оксана і Тетяна, п’ятеро внуків: старший уже служить в армії, а найменшому лише три роки.

У ці дні Марія Христофорівна відзначає ювілей. Який? Не буду про це говорити, але, поспілкувавшись із нею, ви відчуєте, наскільки молода й енергійна ця людина, і не завжди варто вірити цифрам у паспорті. Тож успіхів Вам, колего, і всяких гараздів у житті. Як кажуть, з роси і води!

Федір ШЕВЧУК


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
2 фото   
<b>«Цей пленер – подарунок долі...»</b><br />Нинішній мистецький пленер «Поташня &ndash; чарунка Поділля-2011» у цьому селі відбувся, як завжди, у розповні літа....
2 фото   
<b>Бронзові призери чемпіонату</b><br />Протягом п’яти днів проходили у Ковелі Волинської області чемпіонат України серед підлітків 1997-1998 років...
6 фото   
<b>Історія села</b><br />
3 фото   
<b>Юні бершадські футболісти на турнірі в Італії</b><br />За ініціативи спортивної школи КО «Бершадська РДЮСШ «Ровесник» і натхненної, значної підтримки прихильників футболу,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Кидрасівка
Настенко Іван Павлович (1926) 1926 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 00.04.45.

З історії Бершаді
Соціалістична перебудова сільського господарства тривала. Крім раніше створених кооперативних об'єднань селян, у березні 1928 року виникає ТСОЗ «Геть злидні». З метою зміцнення невеликих господарств, кращого використання знарядь виробництва в районі створили чотири кущові об'єднання колективів, з машинно-хінними станціями у кожному. В самій Бершаді колективи об'єдналися в кущ у складі трьох... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Рекорди Марії Сокової - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення