Fridge magnet wooden gears

Сади бригадира Петра Горобця

  • Подобається0Не подобається
  • 21 Липня 2013, 12:21

На знімку: Петро Тимофійович Горобець із правнуком Сашком. Фото автора

Коли почалася Велика Вітчизняна, йому було лише тринадцять років. На війну він не потрапив, бо народився у двадцять восьмому, а останній фронтовий набір був із хлопців двадцять сьомого року народження. Втім, це не завадило йому відчути на собі всю важкість воєнного часу. Петро з самого дитинства, як і більшість сільських дітей, був привчений до праці. Тож під час окупації (німців у їхній Хмарівці не було, але люди працювали в колективному господарстві) пас корів – і свою, і сусідські. До війни закінчив п’ять класів, і на цьому його навчання закінчилося – далі наукою було саме життя.
Батько з війни не повернувся – і троє його дітей рано стали дорослими.

Працював після війни у рільничій бригаді – сіяв, молотив, возив підводою хліб на здачу. А після одруження переїхав у Шумилів, трудився на будівництві міжколгоспної Чернятської ГЕС – був виконробом, споруджували греблю. Потім ще деякий час після того, як станцію ввели в дію – майстром лінії високовольтних передач.

Згодом у його житті відбулися інші зміни – будівельникові й енергетикові довелося освоїти ще один фах. Він став бригадиром садово-городньої бригади маньківського колгоспу. Власне кажучи, робота була для нього не нова, бо з самого дитинства жив у цій стихії – уявити собі сільську садибу без городу і садка неможливо. Разом із своєю Марією Олександрівною не просто садив фруктові дерева, звичні для всіх овочі, він ще й робив це по-особливому. Не цурався самотужки вчитися – не минав жодної книги із садівництва й городництва. І зараз у нього чимала бібліотека таких видань.

Більше двадцяти літ Петро Тимофійович Горобець очолював бригаду. Цей час – 60-80-і роки – був періодом найвищих досягнень колективу. Пригадую, тоді досить часто районна газета писала про успіхи маньківських овочівників на чолі з П.Т. Горобцем. Сам же бригадир дбав не тільки про врожаї, а й про трудівників колективу, щоб вони, крім основної, мали ще й додаткову оплату.

Працював П.Т. Горобець ще два роки після того, як вийшов на пенсію. Та й зараз не сидить без діла – постійно порається на городі, в саду, та особливо любить пасіку, якою опікується разом із внуком Олександром. Загалом же його бджолярський стаж – 60 років!

На жаль, вже п'ятнадцять років нема його коханої дружини, з якою виховали двох прекрасних дітей – сина та доньку.

Василь після закінчення Бершадського медучилища працює в рентгенологічному кабінеті райлікарні, Олена – геолог і педагог, нині вже на пенсії, живе в Дніпропетровській області. У Петра Тимофійовича – троє внуків. Один із них – Олександр Васильович, який разом із дружиною Катериною і маленьким синочком Сашком живе у селі біля дідуся. Звісно ж, ведуть чимале господарство, бо крім саду й городу, догляду потребує домашня живність – кури, кролі.

Крім непосидючого правнука Сашка, є у найстаршого представника династії ще одна правнучка – Софійка.

Які тільки дерева не ростуть у їхньому саду! Яблуні, сливи, абрикоси, черешні, горіхи… Кажуть, що любов до садівництва Петро Тимофійович перейняв від свого діда Танасія, який був колись садівником у пана.

Сьогодні Петро Тимофійович відзначає ювілей – йому виповнюється 85 років. Вітатиме його родина, привітаймо й ми цього скромного і невтомного трудівника, який все своє життя прикрашає рідну землю садами, збагачує працею.

Хай ще довго цвітуть і плодоносять сади його життя!

Богдан БІЛОУС, с. Шумилів.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
6 фото   
<b>Звіт голови райдержадміністрації Михайла Бурлаки</b><br />Звіт голови Бершадської райдержадміністрації Михайла Бурлаки щодо соціально-економічного розвитку району за I...
7 фото   
<b>Є така річка в Бершадському районі</b><br />Для тих, хто ще&nbsp;не знає, нам до Ялти рукою подати. В&nbsp;селі М'якохід тече на перший погляд непримітний...
2 фото   
<b>Вони стануть солдатами</b><br />«Призовники ідуть» &ndash; можна було почути днями то з одного, то з іншого боку центральної вулиці райцентру. І...
2 фото   
<b>А мав би бути рай...</b><br />Про бригадне село Лугову кажуть, що це райський куточок. З одного боку відмежовує його від Гайворона річка Південний...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Токарчук Іван Якович (1895) 1895 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 28.09.44. Похов. Ясський пов., Румунія.

З історії Бершаді
Важливим завданням, яке постало згодом перед трудівниками, була соціалістична перебудова сільського господарства. Взимку 1923 року в Бершаді створюється сільськогосподарська трудова артіль «Колос» а влітку - артіль «Серп» Це були невеличкі кооперативні об'єднання селян. 105 членів артілі «Серп» хазяйнували на 90 десятинах землі. Артіль з самого початку добилася добрих показників - урожай був... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Сади бригадира Петра Горобця - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення