На знімку: керівництво спиртзаводу разом з японськими спеціалістами сфотографувалися на згадку. Фото Руслана БАЙДАЛЮКА.
Бершадські спиртовики вже декілька років успішно співпрацююють з відомою фірмою «Nеmіrоff», який визнано одним з кращих за якістю в Україні
Немало зроблено і в плані енергозбереження, зниження собівартості продукції. Підприємство повністю забезпечене сировиною і матеріалами, виконується соціальна програма, зростає заробітна плата. За минулий місяць, наприклад, виплачено 100 відсотків премії, а середня заробітна плата становила 2,3-2,4 тисячі гривень.
Немаловажно у наш час і те, що робочі місця не тільки не скорочуються, а навіть зростають.
Одне з головних завдань колективу – не зупиняти підприємство і виконувати виробничу програму надалі. А працювати є кому. Кращими виробничниками, наприклад, давно зарекомендували себе електрозварювальник Михайло Коріцький, водій Анатолій Руденко, мельники Надія Кольцова і Світлана Шпильова, апаратники по перекачці браги Анатолій Рудь і Сергій Березовський, інженер-технолог Людмила Купчик. І подібний перелік можна було б продовжувати.
У колективі не знають, що таке плинність кадрів, працює багато молоді і ветеранів.
Григорію Краснощоці вже 73 роки, а він все ще ковалює.
Не можна не згадати і про виконану реконструкцію варочного відділу на низькотемпературне розварювання з додатковою колоною ферментації, і про переробку вологого зерна кукурудзи, яка надходить прямо з поля при вологості до 35 відсотків. Так як у місяць її переробляється більше тисячі тонн, тільки мазуту економиться щомісяця до 150 тонн.
Все це дає можливість підприємству успішно конкурувати на ринку спирту навіть у цей кризовий рік.
Бершадські спиртовики вже декілька років успішно співпрацююють з відомою фірмою «Nеmіrоff», куди постачають спирт, який визнано одним з кращих за якістю в Україні.
– 2009-й ознаменувався ще однією плідною співпрацею, – розповідає А. П. Новінський.
– При підтримці керівництва державного концерну «Укрспирт» та українського уряду бершадці вийшли нині на заключний етап співробітництва з японськими фірмами, зокрема й «Марубені», в рамках проекту «Зелені інвестиції».
Він передбачає японські багатомільйонні інвестиції, спрямовані на суттєве тепло- та енергозберігання на нашому заводі, поліпшення екологічного стану виробництва, що допоможе здешевити собівартість спирту, покращити екологію, побудувати нове виробництво біогазу, створити нові робочі місця.
Нещодавно представники фірми «Марубені» знову побували в Бершаді.
– Мета нашого приїзду, – розповів пан Сузукі з Токіо, – ще раз уточнити всі технологічні питання нашої співпраці з бершадськими спиртовиками. В попередній приїзд ми опрацювали можливості зменшення енергозатратності на заводі за нашими технологіями на 50 відсотків.
Цього ж разу ми прагнемо провести більш детальні дослідження, щоб збільшити цей показник до 100%.
– Що стосується технічного стану, то все йде за графіком, – доповнив пан Като, – але є деякі відстрочення терміну підписання остаточної угоди через певні адміністративні питання, що стосуються співпраці наших обох країн.
В цілому ж, як вдалося нам з’ясувати, і в японців, і в бершадців є повне порозуміння по проекту, який є пілотним, тобто першим серед спиртових підприємств країни. Тож не виникає сумнівів, що цей проект буде втілений у Бершаді, як і передбачено, до грудня наступного року.
Ось такі грандіозні зміни очікуються на спиртзаводі, які мають зробити його суперсучасним економічним підприємством. А поки що тут не забувають про головне – щоденне виробництво продукції з бершадською маркою.
Тож з святом вас, спиртовики!
Павло БАЙДАЛЮК, Павло КУШПЕЛА.