Впродовж десятків років м’ясна продукція не ставала причиною хвороб людей. Однак сьогодні в Бершаді має місце підпільний оптовий ринок, де в темряві з багажників машин реалізовується м’ясо непорубаним. Головні покупці такої продукції – це підпільні ковбасники, які подрібнюють його з усякими добавками і роблять ковбасу, якість якої, зрозуміло, сумнівна. Безконтрольний продаж м’яса небезпечний для здоров’я людей, оскільки зовні нормальні та здорові свині можуть бути носіями паразитарної хвороби трихінельозу, яким смертельно хворіють люди. Діагноз на цю хворобу дуже важко встановити.
Нерідко в темряві окремі продавці цього ринку реалізують м’ясо кнурів або від дорізаних хворих тварин.
Крім того, наносяться збитки бюджету: довідки не беруть, за експертизу і місце не платять.
Ми неодноразово зустрічалися з цими продавцями, які бажають заробити, грубо порушуючи закон про торгівлю на ринку, ветеринарно-санітарні правила та норми.
Нещодавно протиепізоотична комісія при райдерж - адміністрації винесла рішення про заборону стихійної торгівлі м’ясними продуктами.За проханням колишніх продавців у м’ясному корпусі двічі на тиждень – в четвер та суботу з 5 години ранку – працюватиме оптовий м’ясний ринок, де буде реалізовуватися м’ясо напівтушами та четвертинами. Таким чином, виключена можливість, коли м’ясні продукти можуть стати загрозою для здоров’я людини.
Разом з тим, міська влада попереджає «аматорів» торгівлі на стихійному ринку, що у випадку виявлення такої торгівлі, до них будуть вжиті серйозні заходи впливу аж до утилізації (знищення) такого м’яса.
Світлана МАНЧЕНКО, головний державний інспектор ветеринарної медицини Бершадського району