В українців багато ритуалів, приурочених до днів Великого тижня. Зокрема, як вже відзначалося вище, Великий четвер традиційно називають чистим. Цього дня кожна православна людина прагне очиститися духовно, причаститися, прийняти таїнство, встановлене Христом. У чистий четвер, за народним звичаєм, ще й очищаються водою. Купаються в річці чи озері, обливаються водою в лазні чи вдома до сходу сонця. Цього дня прибирають в хаті, все миють і чистять. Існує також повір’я, що знесені в Страсний четвер яйця і з’їдені на Великдень оберігають від недуги, а шкаралупа, закопана в землю на пасовищі, надійно захищає худобу. Ще один звичай – очищувати сіль. У ніч на четвер її ставлять на стіл з хлібом.
Також з Чистого четверга починають готуватися до святкового столу. Фарбують і розписують яйця – писанки. Крашанки укладають на свіжу пророслу зелень вівса, жита, пшениці або на ніжно-зелені крихітні листочки салату, які спеціально пророщують для свята. З четверга печуть паски, дрібні вироби з найкращого пшеничного борошна.
До святкового столу готують багато харчів, чимало – з м’яса. Гарячі страви та рибу, зазвичай, до пасхального столу не подають. Та вже кому як вийде. Чим хата багата, тим і рада. Паска й крашанка на столі – вже пишно, смачно і дуже красиво. Святкуйте з радістю.