Fridge magnet wooden gears

Атрибути різдвяних свят

  • Подобається0Не подобається

Серед чималої кількості нових свят та традицій залишається популярним і важливим Різдво. Готуються до нього по-особливому. Тому заздалегідь купують продукти та головні атрибути — кутю й дідух.

Три куті . Кутя - головна звичаєво-обрядова страва, яку асоціюють з язичницьким богом багатства Велесом. Кутя готується за Різдвяні свята тричі:
Перша кутя - "Багата кутя", вона готується в переддень Різдва.
Друга кутя - "Щедра кутя", готується на Василя (Старий Новий рік 14-го січня).
Третя кутя - "Голодна кутя", готується в переддень Водохреща (хоча у деяких місцевостях саме цю кутя називають "Багатою").

Як приготувати кутю. Кутю залежно від регіону та традиції готують по-різному, але традиційний рецепт куті є наступним:
Відварюється пшениця, таким чином, щоб вона була м'якою, але водночас і не розвареною. Мнеться мак (раніше це робили у ступі) таким чином, щоб "пішло молочко". Подрібнюються грецькі горіхи. Розпарюбться родзинки. Береться пару ложок меду. Усе це перемішується з невеличкою кількістю теплої кип'яченої води (інколи готують на узварі).
У куті кожна складова має своє значення: мак - це зорі на небі, молодість; пшениця - це життя; мед - здоров'я; горіхи - багатство; ізюм - життя та любов, боже провидіння.
 

Традиційним атрибутом різдвяних свят для українців є дідух, а прикрашена ялинка прийшла до нас вже зі скандинавських країн. Дідух — це останній снопик або пучечок колосків з поля, зібраних наприкінці жнив, так званий “обжинок”. Його освячували в церкві на Спаса чи Маковія, зберігали в коморі, на горищі, а перед Різдвом вносили в хату.
Дідух (його ще називають “хліб” чи навіть “коляда” — авт.) ставлять зазвичай на покутті, під образами. Його присутність така ж обов’язкова, як куті та дванадцяти страв.
Зараз дідух часто ставлять у вазу або встромляють у щілини .Проте насправді треба тільки розділити основу його на три частини й поставити просто на столі чи поряд.

Поступово дідухи повертаються до наших святкувань. Їх навіть можна купити, адже майстри виплітають своїх дідухів із різноманітних колосків. У творіннях є яра й озима пшениця, ячмінь та овес, а також кілька стебел льону. Усі ці злаки вирощені на полях й символізують щедрість нашої землі та прихильність до неї сил небесних. Буває, що у хліб вплітають порожні колоски. Але це обман, і у першу чергу не людей, а релігійних вірувань.
Виплітають дідухи великі, менші, з квітами та сухими травами… За словами майстрів, туди можна додавати все, що росте на землі, але головним атрибутом все-таки лишається хліб.
Дідух з прадавніх часів уособлював дух предків, які приходять на Різдво у гості. А ще — це священний культ хліба, возвеличення працьовитих господарів.
До святвечірніх символів належать кутя, сіно, зубчики часнику, свічки, солома, горіхи, ласощі для дітей.


Дивіться також в розділі  Вдома
» 30.04.2015 У весняно-літній період для кожного з нас, особливо ж для любителів лісових прогулянок, існує ризик підхопити захворювання, про яке далеко не всі знають. Хвороба Лайма (бореліоз) діагностується лише у 40% випадків, причому самолікування або...
» 25.03.2014 У Бершадь родина Кобзіних переїхала із селища Городниці, що на Житомирщині. Привезли із собою не тільки свої звички, а й уподобання і рецепти поліських страв. Одна з них – холодна юшка з грибами та рибою. Без неї на їхній малій батьківщині не...
» 01.01.2014 Ялинки для новорічних потреб можуть мати три варіанти походження: а) бути спеціально вирощеними, б) бути отриманими внаслідок санітарних рубок та прорідження молодих насаджень, в) бути плодом браконьєрського про- мислу. В Україні дуже поширилося...
» 10.12.2013 Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зменшити рахунки за електрику, без шахрайських методів.
» 24.11.2013 Як боротися зі стресом
» 09.11.2013 Хронічна серцева недостатність
» 26.08.2013 Життєдайна сила материнського молока
» 30.07.2013 Як сили відновити?
» 02.06.2013 Бережіть себе і будьте здорові
» 02.12.2012 Як запобігти інсульту?
Всі статті розділу Вдома »
Цікаві фото
2 фото   
<b>6 червня - День журналіста України</b><br />День журналіста щорічно відзначається в Україні 6 червня – в день прийняття Спілки журналістів України в 1992 році до...
3 фото   
<b>Освячення храму Іоана Богослова в Красносілці</b><br />Протягом останніх років на Бершадщині спостерігається значне духовне відродження. Так, 21 травня православна церква...
2 фото   
<b>Хоч і хутірець, та світу тут не кінець</b><br />На колишньому хуторі імені Жданова в Осіївці колись було 84 двори. Нині житлових будинків, у яких ще хтось проживає,...
2 фото   
<b>«Бершадський»: через терни до зірок</b><br />– Так, я розумію, що подібною поведінкою нажив чимало недоброзичливців, – резюмує співрозмовник. – Багато хто з них...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Яланець
Якименко Петро Миколайович (1921) 1921 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.06.44.

З історії Бершаді
Цукровики постійно борються за впровадження на виробництві високої культури виробництва. Поруч з виконанням виробничих планів багато уваги приділяється естетиці виробництва: цехи просторі, світлі, всюди вазони з квітами. На території заводу робітники посадили фруктовий сад, розбили квітники, заасфальтували доріжки. У затінку шумлять струмені невеликого фонтану, поруч - альтанки. В центрі скверу... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Атрибути різдвяних свят - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники