Fridge magnet wooden gears

Подільська холодна юшка

  • Подобається1Не подобається
  • 25 Березня 2014, 12:15

У Бершадь родина Кобзіних переїхала із селища Городниці, що на Житомирщині.

Привезли із собою не тільки свої звички, а й уподобання і рецепти поліських страв. Одна з них – холодна юшка з грибами та рибою. Без неї на їхній малій батьківщині не обходиться жодне родинне свято, включаючи весілля.

Скуштувавши її, чимало бершадців також записали рецепти і самі почали готувати цю страву.

Як же приготувати юшку?

Розповідає колишня полісянка, а нині жителька Бершаді Валентина КОБЗІНА:

– Насамперед потрібно грамів двісті висушених грибів – білих, підберезників, підосичників, маслюків (на вибір). Їх замочують на дві-три години. Паралельно замочується склянка квасолі – годиться будь-яка, та краще брати велику.

Після цього гриби промивають і ставлять варити у каструлю, наповнену приблизно трьома літрами води. Квасолю варять окремо.

Коли гриби трохи прокипіли, в каструлю кидають корінець петрушки, морквину і цілу цибулину – можна навіть нечищену (для того, щоб юшка набула привабливого кольору). А ще – одну-дві почищених, але не розрізаних картоплини.

Уже коли гриби доходитимуть до готовності, додають квасолю і рибу. Риба може бути будь-яка, а найкраще смакують щука, сом, короп, судак. Годиться і морська – скумбрія, можна навіть використовувати консерви.

Усе це ще треба трохи проварити, десь приблизно за десять хвилин до кінця додати лавровий лист і посолити.

На цьому процес не завершується. Юшку ще потрібно охолодити. Для цього каструлю на деякий час (як правило, на ніч) ставлять у прохолодне місце. Це може бути погріб, кімната, яка не опалюється, але в ніякому разі не холодильник.

До столу подається як перша страва разом із пампушками, які смажаться на олії із дріжджового тіста і обтрушуються подрібненим часником.

Холодна городницька юшка особливо смакує на другий день свят.


Дивіться також в розділі  Вдома
» 30.04.2015 У весняно-літній період для кожного з нас, особливо ж для любителів лісових прогулянок, існує ризик підхопити захворювання, про яке далеко не всі знають. Хвороба Лайма (бореліоз) діагностується лише у 40% випадків, причому самолікування або...
» 25.03.2014 У Бершадь родина Кобзіних переїхала із селища Городниці, що на Житомирщині. Привезли із собою не тільки свої звички, а й уподобання і рецепти поліських страв. Одна з них – холодна юшка з грибами та рибою. Без неї на їхній малій батьківщині не...
» 01.01.2014 Ялинки для новорічних потреб можуть мати три варіанти походження: а) бути спеціально вирощеними, б) бути отриманими внаслідок санітарних рубок та прорідження молодих насаджень, в) бути плодом браконьєрського про- мислу. В Україні дуже поширилося...
» 10.12.2013 Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зменшити рахунки за електрику, без шахрайських методів.
» 24.11.2013 Як боротися зі стресом
» 09.11.2013 Хронічна серцева недостатність
» 26.08.2013 Життєдайна сила материнського молока
» 30.07.2013 Як сили відновити?
» 02.06.2013 Бережіть себе і будьте здорові
» 02.12.2012 Як запобігти інсульту?
Всі статті розділу Вдома »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Юні таланти зі Сходу на Бершадщині</b><br />Інна Маршук – переселенка з міста Ясинуватої Донецької області – стала ученицею Баланівської ЗОШ з другого семестру,...
3 фото   
<b>«Звучать Шевченкові слова»</b><br />Під такою назвою з нагоди святкування Шевченківських днів в Україні в читальній залі Бершадської ра йон ної...
28 фото   
<b>Фестиваль родинної пісні "Мамина піч 2012"</b><br />Щойно закінчився черговий фестиваль родинної пісні &quot;Мамина піч&quot; в с. Канава Тиврівського р-ну. Дуже...
11 фото   
<b>ГЛИНСЬКЕ</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Шнайдер Мотель Ісакович Єврей. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.09.43. Похов. м. Переяслав-Хмельницький, Київська обл.

З історії Бершаді
Успішне завершення відбудови та дальшого розвитку народного господарства трудящі Бершаді відзначили новими трудовими досягненнями. Великий обсяг капітальних робіт здійснено на спиртовому заводі, внаслідок чого підприємство перетворилося на комбінат. Крім спирту, тут почали виробляти кормові дріжджі й пиво. Під час реконструкції багато творчої видумки виявили кваліфіковані робітники —... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Подільська холодна юшка - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники