Обрізування типу вкорочування роблять залежно від віку плодового дерева: на дворічну деревину в період максимального плодоношення і на 3-6-річну під час повного припинення росту і переміщення плодоношення на периферію крони. А в період усихання скелетних гілок проводять омолодження – обрізування на жирові пагони.
Укорочування – це коли окремі гілки, пагони і плодушки не видаляють, а лише зрізують їхні кінці. Воно буває сильним (коротким), коли зрізують приблизно половину гілки або пагона, і слабким, коли зрізують третину пагона.
Укорочувати довгі однорічні прирости і плодові точки треба щороку. Це забезпечує кращий їхній ріст у товщину, добре заповнення залишеного пагона боковими обростаючими гілками, розвиток кільчаток і закладання квіткових бруньок.