Fridge magnet wooden gears

Чи буде кінець світу?

  • Подобається0Не подобається
  • 18 Грудня 2012, 23:29

Останнім часом не раз можна почути, як хтось когось жартома про це запитує. Не береться давати відповідь і начальник інспекції Держтехнагляду у нашому районі В.Г. Чорнобай. А от щодо перспективи у сільськогосподарському виробництві, то вона, за його словами, у районі не в усьому приваблива.

Наприклад, хто бачить майбутнє, той ним і займається. У багатьох селах давно вже зрозуміли: для того, щоб воно було надійнішим і сприятливішим, треба постійно дбати про оновлення машиннотракторного парку. Добре, знову ж таки за його словами, організовано це у Бершадській філії ПрАТ «Зернопродукт МХП», у птахокомбінаті «Бершадський», Усті, Флорино. До двох десятків одиниць нової імпортної техніки придбали у ТОВ «Чарівна нива», до півтора десятка одиниць – у ТОВ «Осіївське». Добре поповнюється нею машиннотракторний парк у Чернятці.

Чимало хто з керівників господарств давно дійшов висновку, що набагато вигідніше придбати нові трактори, комбайни, ніж вкладати кошти у ремонт наявного їх парку.

Саме по такому шляху – збуваючи старе і купуючи все нове – йдуть у ФГ «Новосулківське», ПП «Промтехагросервіс», ТОВ «Нива». Подібним чином почав діяти і В.Я. Гондарук, придбавши нові трактори білоруського виробництва. Саме тому керівників цих господарств не залякають жодні переміни.

А як здійснюється постановка техніки на зберігання?

Хіба для когось тепер буде новиною, що як залишити її на зиму без нагляду, весною не буде з чим вийти в поле. За словами В.Г. Чорнобая, у деяких селах дійшло до того, що навіть із замкненої у складах і піднавісах якимось чином зникають окремі її комплектуючі.

Однак замість того, щоб техніку, як це належить робити по завершенню кожного сезону виробництва, розібрати, продефектувати, визначитися з потребою у запасних частинах для її ремонту, їх вартістю, у деяких господарствах, щоб не платити за це заробітну плату, а з нею і різних відрахувань, всіх – від слюсаря до головного інженера – відправляють мало не на всю зиму у центр зайнятості. Чи не надто дорого може обійтися така економія? Адже специфіка сільськогосподарського виробництва така, що, не підготувавши техніку до весни, можна втратити набагато більше, ніж зекономити на цьому. А для господарств, які не запаслися новою технікою, з дня на день взагалі можуть розпочатися нові проблеми.

Справа в тому, що з метою економії коштів п'ять інспекцій, в тому числі і Державного технічного нагляду, об'єднуватиме одне управління – технічного нагляду, охорони праці та пожежної безпеки Державної інспекції сільського господарства у Вінницькій області. У зв'язку з цим перевірки, в тому числі і технічного стану техніки, стануть більш серйозними, здійснювати їх будуть приватні структури та ще й потрібно буде вносити чималу плату за надані ними послуги. До таких перемін вже треба було готуватися, поновлюючи тракторний парк.

За невиконання тих чи інших вимог передбачені чималі штрафні санкції. Ніхто надалі не збирається миритися з недоліками, яких у сільськогосподарському виробництві поки що не бракує.

Ще однією досить серйозною проблемою в районі, за словами В.Г. Чорнобая, є те, що останніх три роки, крім професійно-технічної школи, ніхто не готує трактористівмашиністів. Філіал Літинського учкомбінату, який діяв на базі райагромашу, практично перестав існувати. Враховуючи, що вже на сьогодні на тракторах можуть працювати люди без посвідчень, вихід один – відновити його роботу. Цю проблему, вважає Василь Гнатович, можна вирішити на раді сільгоспвиробників чи на рівні управління агропромислового розвитку райдержадміністрації. Адже про яке високопродуктивне використання сучасної техніки, технологій можна вести мову, якщо кадри не навчені цьому? А хто буде відповідати, якщо станеться нещасний випадок?

У той же час втрачаємо ще й ось на чому. За словами В.Г. Чорнобая, щороку на центр зайнятості виділяються кошти на перекваліфікацію кадрів. А ми, не маючи для цього опорного пункту, не використовуємо їх. Хоч і розуміємо, що про робітничі професії – слюсаря, газоелектрозварювальника, токаря – давно пора турбуватися по-іншому.

Особисто В.Г. Чорнобай, як, мабуть, і усі ми, не вірить в отой кінець світу, але багатьох, на його думку, чекають чималі проблеми, якщо вже відтепер не братись за їх вирішення.

Павло КУШПЕЛА


Дивіться також в розділі  Цікаво
» 17.06.2018 Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина, що схожа на коноплю, за розміром і формою нагадує полин гіркий (звідки і назва – полинолиста). За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 22,5 метра, а коріння заглиблюється до 4 м. Стебло і...
» 02.04.2018 Сьогодні розповім про тополю. Відомо близько 150 видів тополь. Із них в Україні – 11. Найпоширеніші в нас – тополя тремтяча або осика, чорна або осокір, пірамідальна або колоновидна. Цю тополю ще називають італійською. Виростає у висоту до 40 метрів.
» 01.04.2018 Подорожчання передплати на друковані періодичні видання з 1 липня цього року, схоже, все-таки відбудеться. Національний оператор поштового зв’язку «Укрпошта» (читай – монополіст у сфері організації передплати на газети і журнали) підвищує розцінки...
» 01.04.2018 на ринку та в магазинах м. Бершаді станом на 27 березня 2018 р. (грн. за кг, літр)
» 01.04.2018 Царський посуд і ціпок від письменника
» 01.04.2018 Як Василь Гордійович вибився у люди
» 16.03.2018 Кількість населення у районах і містах області
» 03.03.2018 Лелека щастя принесе
» 12.02.2018 Водії! готуйте кошти на нові аптечки
» 29.01.2018 Замітки з історії Бершаді
Всі статті розділу Цікаво »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Новий герб і прапор міста</b><br />Сесія міської ради затвердила герб та прапор міста, які розроблені на основі місцевих історичних джерел та пам’яток з...
3 фото   
<b>Шевченківські читання</b><br />11 березня 2009 року працівниками Бершадського районного краєзнавчого музею проведено традиційні Шевченківські...
4 фото   
<b>Реферат «Історія міста Бершадь»</b><br />Бершадь &ndash; район, повіт. Населення - 24400 Надра містять каолін, високоякісну глину, кварц, пісок. Загальна...
15 фото   
<b>Фестиваль родинної пісні «Мамина піч» 2013</b><br />Цьогоріч як і щороку 2-го серпня на Іллі заслужений артист України, «народний кум України»&#160;Микола Янченко зібрав...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Осіївка
Максименко Іван Федорович (1925) 1925 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 26.08.44.

З історії Бершаді
Соціалістична перебудова сільського господарства тривала. Крім раніше створених кооперативних об'єднань селян, у березні 1928 року виникає ТСОЗ «Геть злидні». З метою зміцнення невеликих господарств, кращого використання знарядь виробництва в районі створили чотири кущові об'єднання колективів, з машинно-хінними станціями у кожному. В самій Бершаді колективи об'єдналися в кущ у складі трьох... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Чи буде кінець світу? - Все цікаве про Бершадь і не тільки - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення