Fridge magnet wooden gears

Як збирати і вживати дикорослі гриби

  • Подобається0Не подобається
  • 15 Вересня 2017, 09:00

Восени збільшується кількість випадків отруєнь грибами. Серед основних причин – вживання неїстівних або неправильно приловлених умовно їстівних грибів, старих або зіпсованих їстівних, а також тих, що мають «двійників» або змінилися внаслідок мутації.

Підвищує ризик отруєння і реалізація грибів у невстановлених для цього місцях (у тому числі консервованих і маринованих або сушених, домашнього приготування, які не пройшли належної ветеринарно-санітарної експертизи).

Щоб не допустити отруєнь, фахівці Держпродспоживслужби, ветеринарної медицини, поліції контролюють продаж грибів на ринку міста, стежать, щоб цими продуктами не торгували у невстановлених місцях, без належної перевірки їх якості. Використання дикорослих грибів у місцях громадського харчування заборонено. Під час посухи ці дари лісу краще не збирати взагалі, адже у спекотну погоду у них змінюється обмін речовин, втрачається вода і накопичуються токсини.

Якщо ви все ж вирушили до лісу: – ніколи не кладіть у кошик грибів, у їстівності яких сумніваєтеся; – не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, в яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях; – не куштуйте сирі гриби на смак; – викидайте забруднену нижню частину ніжки гриба.

Гриби промивайте, у маслюків і мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку; – обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати (грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік), щоб позбутися гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка; – деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються.

Водночас отрута розчиняється у взаємодії з алкоголем, що призводить до сильного отруєння; – уважно перевірте гриби перед тим, як починати готувати страву. Відібрані спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте їх малолітнім. Не можна вживати грибів вагітним і жінкам, що годують груддю. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони неефективні.

Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до дуже тяжкого захворювання – ботулізму.

Увага!

Якщо після споживання грибів почуваєтеся зле чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) – негайно викликайте швидку допомогу. До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Світлана МАНЧЕНКО, заступник начальника Бершадського міжрайонного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.


Дивіться також в розділі  Цікаво
» 17.06.2018 Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина, що схожа на коноплю, за розміром і формою нагадує полин гіркий (звідки і назва – полинолиста). За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 22,5 метра, а коріння заглиблюється до 4 м. Стебло і...
» 02.04.2018 Сьогодні розповім про тополю. Відомо близько 150 видів тополь. Із них в Україні – 11. Найпоширеніші в нас – тополя тремтяча або осика, чорна або осокір, пірамідальна або колоновидна. Цю тополю ще називають італійською. Виростає у висоту до 40 метрів.
» 01.04.2018 Подорожчання передплати на друковані періодичні видання з 1 липня цього року, схоже, все-таки відбудеться. Національний оператор поштового зв’язку «Укрпошта» (читай – монополіст у сфері організації передплати на газети і журнали) підвищує розцінки...
» 01.04.2018 на ринку та в магазинах м. Бершаді станом на 27 березня 2018 р. (грн. за кг, літр)
» 01.04.2018 Царський посуд і ціпок від письменника
» 01.04.2018 Як Василь Гордійович вибився у люди
» 16.03.2018 Кількість населення у районах і містах області
» 03.03.2018 Лелека щастя принесе
» 12.02.2018 Водії! готуйте кошти на нові аптечки
» 29.01.2018 Замітки з історії Бершаді
Всі статті розділу Цікаво »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Шевченківські читання</b><br />11 березня 2009 року працівниками Бершадського районного краєзнавчого музею проведено традиційні Шевченківські...
6 фото   
<b>Із єврейської історії Бершаді</b><br />Бершадь від самого початку свого існування тривалий час була однією із стратегічних фортець на наших південних...
14 фото   
<b>СУМІВКА</b><br />Перша назва - Красний городок. Село було тричі спалене. Назва ймовірно ві слова &quot;сом&quot; або &quot;сум&quot;....
2 фото   
<b>Маршрутами пам'яті</b><br />Так склалося, що того дня збіглися дві вагомі події &ndash; міжрайонний автопробіг, присвячений 66-ій річниці Великої...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Юраш Михайло Микитович (1919) 1919 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 10.05.44. Похов. с. Тодирешти, Молдова.

З історії Бершаді
З нагоди 3-х роковин визволення Бершаді від німецько-фашистських загарбників на масовому мітингу було урочисто відкрито пам'ятник В. І. Леніну. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Як збирати і вживати дикорослі гриби - Все цікаве про Бершадь і не тільки - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники