Fridge magnet wooden gears

Червоні зірки нашої пам’яті

  • Подобається0Не подобається
  • 24 Червня 2013, 09:00

Війна… Вона з кожним роком все далі відходить у минуле.
Один за другим ідуть із життя у вічність і ті, на плечі яких ліг увесь тягар того страшного лиха. А з ними разом і подробиці всього того, що довелось їм пережити. Здавалось би, що зараз все вже добре. Так ні ж. Ненароком раз у раз і відгукнеться страшним болем у серці згадка про неї. Немов хтось доторкнеться до рани, що не гоїться.

Ну ось хоч би взяти зустріч колишніх випускників Михайлівської школи. Вони зустрілися через 50 років після її закінчення. У всіх на обличчі радість, лунає сміх, спогади.

Вони заходять у малий зал будинку культури. І тут же їх увагу привертає стенд, на якому розміщені фотографії воїнів, що не повернулися з війни. Всі раптом стали серйозними. Розглядаючи фотографії, чую думки вголос: «Як же це добре, що є такий стенд! Це ж пам’ять, якій немає ціни».

Одна з випускниць, показуючи на фотографію, з сумом промовила: «А оце мій батько.

Коли я народилася, його вже не було серед живих». Вдумайтесь у ці страшні слова.

Вона виросла, стала мамою, бабусею, але так ні разу за все життя не звернулась до рідної людини зі словом «тату». Вона не зазнала батьківської ласки, не відчула дотику гарячих, сильних, твердих і водночас таких лагідних батьківських рук.

Вона взагалі не знає, та вже і не дізнається, що таке батько в сім’ї.

А скільки ж таких дітей залишилось тоді! У нас у селі ще й зараз живуть люди, уже сивочолі, старенькі, а дехто й взагалі пішов із життя, але їх ровесники так називають: Мішка Дарчин; Толюнчик, Насташка, Явдонька Ольчині; Марушка, Володько, Андрій Настині і так далі.

Чому їх так називають? Та тому, що ніхто з ровесників не пам’ятає їх батьків живими.

Оті Дарка, Олька, Настя були для них і мамами, і татами.

Якось діти однієї із шкіл, що під Яссами, звернулись листом до учнів нашої школи допомогти їм знайти рідних воїна, прізвище якого занесено до списку на братській могилі біля їхньої школи. А він виявився тоді живим! Це Семен Чабан (він жив на краю села). Г.А. Шикір, тоді завуч з позакласної роботи, разом із групою учнів ходили до нього, щоб прочитати цього листа.

Він, згадуючи і розповідаючи дітям про все, що з ним тоді відбулось, плакав. А його, скаліченого, медсестра з шпиталю до райцентру тоді привезла поїздами, а з Бершаді зимою, пішки на санчатах – у Михайлівку.

Їй дано було наказ: «Якщо рідні його такого не приймуть – привезти назад у шпиталь».

Навіть потім, коли він уже працював сторожем біля садка, сяде, було, на траву, засукає штанини вище колін і видушує з маленьких ранок, що гноїлись на ногах, дрібні, як пшоно, осколки.

Був час, коли учні нашої школи до Дня Перемоги виготовили маленькі червоні зірочки і приклеїли на плоті біля хвіртки того подвір’я, куди не повернувся воїн. Тих зірочок було дуже багато. По одній, по дві, а то й по три разом.

Я родом із Дніпропетровщини, тому й гадки на мала, що так багато людей тоді загинуло.

Майже в кожне подвір’я хтось та не повернувся.

А це ж переважно молоді, повні сили й енергії люди. Це ж увесь цвіт села тоді був знищений. Їм би жити, творити… Якось я йшла на роботу. Попереду біг мій син, тоді ще дошкільня. Він рахував кожну зірочку, радісно і голосно вигукував кожну нову цифру (щойно навчився рахувати).

А в моїй свідомості почуте відгукувалось страшним болем.

Це ж не зірочка, а життя, людина! Я думала над тим, куди першою прийшла ця страшна звістка. У цей дім, чи через дорогу – в цей? Чи в обидва разом? У моїй пам’яті оживали картини того далекого минулого. А так було скрізь. Коли рідні, довідавшись про цю страшну звістку, з криком вибігали з хати у розпачі, заломлюючи руки, не знали, що робити, куди йти, що кому говорити. Сусіди, почувши і знаючи вже, що все це значить, мовчки повільно, немов тіні, йшли сюди.

Хто зупинився на дорозі і стояв купкою, хто, дійшовши до плота і спершись на нього ліктями, тут зупинився. Хто йшов на подвір’я. І кожен думав про одне: «Сьогодні ця страшна звістка прийшла сюди. А завтра куди? До неї, чи до неї, чи до мене, чи до всіх разом?». Ті зірочки залишались дуже довго. Їх ніхто не чіпав. Бо це була пам’ять. Аж поки вони від сонця, вітру, дощу, снігу не вицвіли, не зруйнувались остаточно...

Катерина МІШКОВА (КУЩИНСЬКА), с. Михайлівка.


Дивіться також в розділі  Є така думка
» 15.06.2018 Я проживаю в Берізках-Бершадських. Досить часто зустрічаю в періодиці публікації жителів сіл, які стурбовані проблемою цін на сире молоко. Утримання корів у приватному господарстві – це питання виживання людей у селах. Свого часу дві корівки...
» 01.04.2018 Скільки пам’ятаю, наші депутати змінюють Конституцію «під себе». А простим людям від цього зовсім не краще. За роки незалежності кількість українців, які живуть за межею бідності, тільки зросла.
» 03.03.2018 Відгук на публікацію «Замітки з історії Бершаді» в газеті за 26 січня 2018 р.
» 19.01.2018 Непрості умови нашого сьогодення та війна на Донбасі з окупантом показово довели, що командир зобов’язаний приймати відповідні рішення, які інколи суперечать вимогам чинного законодавства, але забезпечують виконання бойового завдання, збереження...
» 12.01.2018 Слово про матір
» 22.12.2017 Основа життя – здоров’я
» 01.12.2017 Підстав для звинувачення лікаря немає
» 25.11.2017 Не перетворюймо свято у формальність
» 16.12.2016 Продаж землі – найстрашніше зло після кріпацтва
» 29.07.2016 Зберегти пам’ять про рідну людину
Всі статті розділу Є така думка »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Вітаємо переможців конкурсу</b><br />Підбито підсумки конкурсу малюнків на тему «Книга у моєму житті», який тривав у травні 2018 р. під час місячника...
8 фото   
<b>День захисту дітей у Бершаді</b><br />На підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей,...
11 фото   
<b>Зима</b><br />&#160;Один зимовий день
14 фото   
<b>Вибух на городі</b><br />Менше тижня минуло з часу відзначення 64-ої річниці Перемоги, коли найстрашніша в історії людства війна обізвалася...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Бойчук Андрій Гнатович (1924) 1924 р., українець. Мобілізований Маріупольським РВК, Донецька обл. Рядовий. Загинув 1943 р.

З історії Бершаді
Найбільше Бершадське підприємство — цукровий комбінат. Завдяки комплексній механізації та автоматизації технологічних процесів, широкому застосуванню електродвигунів, після спорудження в 1960 році електростанції цукрокомбінат виробляє щорічно понад 2 млн. цнт цукру. В 1971 році тут працювало понад 600 робітників. Колектив заводу славиться своїми трудовими успіхами, більшість бригад, змін,... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Червоні зірки нашої пам’яті - Точка зору - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення