У народній творчості про борщ говориться як про основну страву: "Борщ – всьому голова", "Немає страви кращої за борщ". Він широко використовується не тільки як повсякденна страва: його готують і на весілля, і на хрестини, і на поминки, і на Різдво.
Як і більшість страв української кухні, борщ має складний набір компонентів. Його готують на м'ясних і грибних бульйонах, бульйонах з птиці, на овочевих відварах і квасі.
Обов'язкові складники – морква, цибуля, зелень, томати.
Проте перше місце займає буряк, який використовували наші предки ще триста років тому. Саме буряку, який на старослов'янській мові називався "бърщь", ми зобов'язані назвою страви, яка стала візитною карткою нашої кухні.
Майстерні кулінари різних країн подарували своїм народам московський, сибірський, білоруський, польський, кишинівський та інші борщі, кожен з яких відображає національні та географічні особливості тієї чи іншої народності й місцевості.
Укрінформ.