Fridge magnet wooden gears

Кулінарна майстриня

  • Подобається0Не подобається
  • 28 Листопада 2015, 09:00

Харчування дітей має бути раціональним, збалансованим, якісним. Про це добре знає кухар Бершадського дошкільного навчального закладу «Сонечко» Олена Козло та її колеги.

Заклад відвідують понад 270 малят. Для них готують два сніданки, обід і вечерю. Меню надзвичайно різноманітне – борщі, супи, м’ясні, рибні страви, з молочних продуктів, овочів, випічка. Кухарі власноруч випікають смачні булочки, ватрушки, пиріжки, готують запіканку з сиру.

Олена Анатоліївна на кухні працює вже більше п’ятнадцяти років. Особливості дитячого харчування, кулінарну справу загалом знає до тонкощів. У свій час навчалася в Бершадській професійно-технічній школі, за освітою – кухар-кондитер. Але, як і кожна дівчина, секрети кулінарії опановувала вдома ще з дитинства. Її мама, Неля Гаврилівна, дуже вправна господиня, а бабуся, Олександра Гордіївна, довгий час працювала кухарем дитячого садка в селі Осипенко Бердянського району Запорізької області, у тракторній бригаді.

– Ми часто їздили в гості до бабусі, – розповідає Олена Козло. – Від неї більше дізналася, як варити борщ, готувати картоплю з м’ясом, в соусі, інші страви.

Вдома, за словами Олени Анатоліївни, вони з мамою часто готували в печі картопляники з куркою, качкою, м’ясом, налисники, запіканку. Нині все це можна легше і швидше робити в електричній духовці, але смакові якості таких страв дещо не такі, як приготовлені в печі.

Люди старшого покоління пам’ятають старовинні горнята-близнята, в яких любили готувати смачні страви наші матусі і бабусі. Олена Козло теж використовує спеціальні керамічні горщики, в яких запікає картоплю з м’ясом, грибами… Вдома господиня надає перевагу традиційним стравам української кухні. Уміє вона приготувати неповторні борщ, холодець, налисники, картопляники, вареники, голубці, страви з риби, яку використовує також для різних холодних закусок. Знає багато рецептів, але чимало й сама фантазує.

Як відомо, у харчуванні українців значне місце займає хліб, який з давніх-давен наші предки берегли і шанували. Олена Анатоліївна вміє і раніше сама випікала хліб, однак останнім часом купує його в магазинах. Також залюбки пече торти, рогалики, пиріжки, ватрушки… – Коло тіста треба бути несердитим, – переконана господиня, – тоді воно буде вдалим, а відтак і смачна страва вийде.

В українській кулінарії велика увага приділяється смаковим якостям страв, тому в ній використовується чимало прянощів. Готуючи різну смакоту, пані Олена вдало підбирає підливи, які поліпшують смак і зовнішній вигляд страв.

Прикрашає, ароматизує їх вона відповідно до сезону – петрушкою, кропом, листям салату, лимоном тощо.

– Олена Анатоліївна готує дуже смачно, любить свою справу, – стверджує її колега Оксана Білик. – Вона порядна, шанована людина. Разом із чоловіком Віктором Миколайовичем вони виховали сина і дочку, яка працює вихователькою в нашому дитячому садочку, тішаться п’ятирічним онуком Андрійком.

Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
2 фото   
<b>До Дня працівників торгівлі: «Покупці нам довіряють...»</b><br />Дефіциту в торговельних закладах у Бершаді, звичайно, немає. За останні роки побудувалося і відкрилося чимало...
3 фото   
<b>Паньковецький Сергій – призер чемпіонату України</b><br />Учень Бершадської школи №1 Паньковецький Сергій в черговий раз показавши відмінні результати на республіканських...
2 фото   
<b>Маршрутами пам'яті</b><br />Так склалося, що того дня збіглися дві вагомі події &ndash; міжрайонний автопробіг, присвячений 66-ій річниці Великої...
2 фото   
<b>Спортивні новини</b><br />ВОЛЕЙБОЛ У спортзалі Тульчинської ДЮСШ пройшов фінал першої ліги «Аматорська обласна ліга» серед чоловічих команд...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Лісниче
Натолочний Іван Клавдійович (1918) 1918 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Ст. сержант. Загинув 1942 р.

З історії Бершаді
У розвиток сільськогосподарського виробництва зробили великий внесок механізатори Бершадської МТС, створеної у березні 1930 року. В 1932 році вона обслуговувала 35 колгоспів, що мали близько 20 тис. га орної землі. Але на шляху виконання намічених планів в цей період були й труднощі. Партійна організація провела значну роботу, щоб зміцнити механізаторські кадри і трудову дисципліну. Все це дало... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Кулінарна майстриня - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники