Fridge magnet wooden gears

Сало – національний продукт харчування

  • Подобається4Не подобається
  • 3 Лютого 2010 р

Свиняче сало – надзвичайно корисний і поживний, національний продукт харчування. Поживність одного кілограма сала – 37,683 кДж., температура плавлення – 30-40°С, а його перетравна поживність становить 98%.
Воно містить такі незамінні жирні кислоти, як ліноленова, арахідонова, що входять до складу ядра клітини і впливають на відтворення потомства.
У салі незамінних жирних кислот більше, ніж в коров’ячому вершковому маслі (40%), в результаті біологічна активність сала в 5 разів вища, ніж вершкового масла.

Сало є обов’язковим компонентом високосортних ковбас, а також незамінним продуктом для харчування людей, які займаються важкою фізичною працею, найкращий продукт для мандрівника.
Якщо вас чекає вечірка з неабиякими дозами алкоголю, з’їжте скибочку сала. Справа в тому, що жир огортає шлунок і запобігає всмоктуванню алкоголю.
Побутує хибна думка про те, що в ньому міститься велика кількість холестерину, який викликає серцево-судинні захворювання. Слід пам’ятати, що значно більше, ніж в салі міститься холестерину в яєчних жовтках, вершковому маслі.
Так, один кілограм свинини містить 600 мг холестерину, тоді як така ж кількість вершкового масла – 2440, жовтка яєчного – 15600 мг. Холестерин, який міститься в салі, сприяє утворенню клітин, які захищають організм людини від вірусів.
Звичайно, сало, як будьякий жир, потребує для перетравлення жовчі і ліпаз, спеціальних речовин, які містяться в шлунку і кишечнику.
А тому при порушеннях утворення жовчі не рекомендується вживати цей продукт.
Не минуло і тисячі років, як сало визнали і в Іспанії. Хамон – у перекладі з іспанської – шинка, окорок.
Не відкрив би Колумб Америки без сала, яке було в його запасах, і не було б у нас помідорів, а без помідорів борщу не звариш, а без борщу – яка ж це взагалі культура?
Люди середньовіччя їли сало у великій кількості. Сам святий Бенедикт, засновник ордена бенедиктинців, дозволив ченцям їсти сало. Монахи казали, що «сало і свиня так само пов’язані один з одним, як виноградна лоза і вино». З нього виготовляли свічки. Пахли вони не дуже, коптили, але світили. Тільки треба було стежити, щоб сальні свічки щурі не зжерли, вони теж не дурні і дуже поважають цей продукт. При свічках ченці переписували книги – так у темряві середньовіччя сало допомогло зберегти світло культури і передати його нам.
Як багато можна з’їсти сала? Тим, хто веде малорухливий спосіб життя, потрібно 10-30 г сала в день. Тим, хто страждає ожирінням – не більше 10 г в день. Найкраще вживати солоне сало. Сало з хлібом – ідеальне натуральне поєднання, при якому обидва продукти прекрасно засвоюються. Воно добре засвою - ється, не перевантажує печінку і дає 9 ккал. енергії на 1 г продукту. Це значно корисніше, ніж дорога ковбаса.
Сало слід споживати з часником, цибулею, капустою, баклажанами, вівсянкою, які виводять з організму холестерин.
Воно не містить радіонуклідів, воно є відмінним жовчогінним засобом, жирні кислоти сала виводять з організму токсини.
Крім того, сало можна успішно використовувати для профілактики онкологічних захворювань, так як більшість канцерогенів розчиняються в жирах і після цього легко виводяться з організму, енергетичний матеріал для клітин спинного мозку. В жовтні 2008 року в Луцьку відбувся II фестиваль сала під гаслом «З любов’ю... до сала». На фестивалі мірялися силою «Саломани-богатирі», а любителі національного продукту поїдали його на швидкість. Було створено партію любителів сала, а також встановлено новий рекорд України – найбільший бутерброд з салом «Український салбургер», висотою 1м 60 см і загальною площею всіх шарів 28,7 м. На «салбургер» витрачено 105 кг сала, а також велика кількість хліба, цибулі, часнику, яєць, зелені.
Справжньою батьківщиною сала є Італія. Саме там три тисячі років тому з’явилася ідея використовувати свинячий жир, як дешеву і калорійну їжу для рабів, які працювали на мармурових каменоломнях.
А уявіть, скільки цим італійцям треба було того мармуру наламати на статуї, палаци і колонади! Так почався внесок сала до світової культури.
Римляни називали його «лярдо». У наші часи теж є таке слово. Воно підкорювало моря, розвивало капіталізм, винаходило парові машини і відкривало теорію еволюції.
Отже, сміливо махнемо рукою на міфи про шкідливість сала, у нашому доволі прохолодному кліматі воно у розумних кількостях абсолютно необхідне. Не кажучи про те, що для справжнього українського борщу обов’язково потрібні шкварки, інакше це не борщ, а дієтичний макет нашої національної страви. Чи не тому сало так прижилося саме у нашій культурі і традиціях, здобуло великої шани.
І, нарешті, останнє. Про місце сала у світовій культурі.
В наші дні згадка про цей продукт просто незамінна в естрадних скетчах і мініатюрах на українську тематику. Погодьтеся, якби не українське сало – російські гумористи залишилися б без роботи.


Дивіться також в розділі  Вдома
» 30.04.2015 У весняно-літній період для кожного з нас, особливо ж для любителів лісових прогулянок, існує ризик підхопити захворювання, про яке далеко не всі знають. Хвороба Лайма (бореліоз) діагностується лише у 40% випадків, причому самолікування або...
» 25.03.2014 У Бершадь родина Кобзіних переїхала із селища Городниці, що на Житомирщині. Привезли із собою не тільки свої звички, а й уподобання і рецепти поліських страв. Одна з них – холодна юшка з грибами та рибою. Без неї на їхній малій батьківщині не...
» 01.01.2014 Ялинки для новорічних потреб можуть мати три варіанти походження: а) бути спеціально вирощеними, б) бути отриманими внаслідок санітарних рубок та прорідження молодих насаджень, в) бути плодом браконьєрського про- мислу. В Україні дуже поширилося...
» 10.12.2013 Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зменшити рахунки за електрику, без шахрайських методів.
» 24.11.2013 Як боротися зі стресом
» 09.11.2013 Хронічна серцева недостатність
» 26.08.2013 Життєдайна сила материнського молока
» 30.07.2013 Як сили відновити?
» 02.06.2013 Бережіть себе і будьте здорові
» 02.12.2012 Як запобігти інсульту?
Всі статті розділу Вдома »
Цікаві фото
73 фото   
<b>Всі учасники</b><br />
2 фото   
<b>Свято сили, краси і здоров’я</b><br />У другу суботу вересня на стадіоні «Колос» у Бершаді проведено районну спартакіаду «Здоров’я», приурочену до Дня...
2 фото   
<b>Свято в Усті</b><br />
4 фото   
<b>Пожежники з Моравіци відвідали Баланівку</b><br />На свято Івана Купала в Баланівку приїхали польські друзі з гміни Моравіца Свєнтокшиського воєводства. Вони привезли,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Тернівка
Войтовський Петро Миколайович (1910) 1910 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1941 р.

З історії Бершаді
Возз'єднання Правобережної України з Росією було прогресивним явищем в житті українського народу. Це помітно позначилось і на розвитку Бершаді, яка стала центром одноіменного округу Брацлавського намісництва. В 1797 році за новим поділом Бершадь — повітове місто Подільської губернії, а з 1804 року — містечко Ольгопільського повіту. Вже на початку XIX ст, існували бершадські суконна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Сало – національний продукт харчування - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники