Кисле середовище уповільнює розвиток картопляної палички, тому в житньому хлібові з високою кислотністю «картопляна хвороба» зустрічається рідко. Хліб, уражений «картопляною хворобою», набуває неприємного специфічного запаху, має липкий м’якіш, який при сильному ураженні тягнеться нитками. З метою попередження «картопляної хвороби» потрібно проводити певні заходи під час зберігання борошна, виробництва хлібобулочних виробів, їх зберігання та продажу в торговельній мережі. Приміщення для продажу та зберігання хліба повинні бути сухими, добре провітрюватись. Реалізацію і викладку хліба під час транспортування та зберігання потрібно проводити в один ряд. Полиці, лотки, по мірі звільнення, потрібно очищати від залишків крихт, протирати 1% розчином оцту.
У випадку виявлення в процесі зберігання або продажу ознак захворювання хліба «картопляною хворобою» необхідно негайно такий хліб прибрати з торгового залу і допоміжних приміщень.
Уражений хліб можна використовувати на корм тваринам.
Юлія РИБАК, лікар з гігієни харчування райсанепідстанції.