Щоб надавати переконливе пояснення, фахівцями відділення гігієни харчування проводяться рейди-перевірки ринку та торговельних майданчиків щодо продажу рослинної продукції. Перевірками встановлено, що на відміну від попередніх років більшість реалізаторів овочевих культур мають відповідні документи, які засвідчують якість рослинної продукції на вміст нітратів. Але ще окремі торговельні посередники нехтують вимогами санітарних правил щодо наявності сертифікатів відповідності на товар.
Для лабораторних досліджень працівниками райсан - епідстанції в цьому році відібрано 106 проб овочів, які реалізуються в торговельній мережі, в тому числі і на ринках. В результаті встановлено, що перевищення масової частки нітратів реєструвалось в капусті, кабачках та динях. Що стосується кавунів – вони безпечні.
Скористайтеся порадою, не купуйте овочі, баштанні культури в невстановлених місцях, вимагайте у продавців документи, які засвідчують їх якість – результати лабораторних досліджень на залишкову кількість токсикантів (нітратів, отрутохімікатів, радіонуклідів).
До відома приватних підприємців та реалізаторів, що здійснюють продаж рослинної продукції – лабораторні дослідження будь-якої рослинної продукції можна провести в акредитованій лабораторії райсанепідстанції.
Василь РИБАК, лікар з гігієні харчування Бершадської райСЕС.