При промисловому вилові риби, полюванні на пернатих дотримуйтесь правил захисту власного організму від проникнення збудника цієї інфекції.
Також наголошуємо, що вересень вважається піком сезонного підйому кишкових інфекцій. Серед факторів передачі на перший план виступають немиті фрукти та овочі (кавуни, дині, виноград, помідори), мухи як механічні перенощики хвороботворних бактерій.
Протягом серпня в інфекційному відділенні проліковано 30 хворих на кишкові інфекції, половина з яких – діти (за аналогічний період минулого року – вісім хворих). Часто подібні захворювання лікуються за місцем проживання без відповідного бактеріологічного обстеження, зрозуміло, що статистично вони не обліковуються. До небажаних наслідків може привести і самолікування, особливо дітей. Пам’ятайте, що кишкові інфекції недарма називають хворобами брудних рук. А недотримання умов та термінів зберігання продуктів харчування, порушення правил гігієни при догляді за дітьми, особливо першого року життя, сприяють їх поширенню. Тому попередити такі хвороби, як сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти інфекційного походження, значно простіше, ніж лікувати.
Нінель ПЛАХОТНЮК, завідуюча епідеміологічним відділом Бершадської райСЕС.