Fridge magnet wooden gears

Як печуть горшки?

  • Подобається0Не подобається
  • 2 Грудня 2012, 14:44

Гончарство було не лише заняттям більшості жителів Малої Киріївки, а й способом виживання. У кожному другому обійсті був гончарний круг. Брудні від глини руки – то звична ознака сільських горшколіпів, як називають моїх односельчан у районі.

З кого почалась ця благородна справа, уже ніхто й не згадає. Скільки не запитуй про це, завжди чуєш одну відповідь: «З діда-прадіда!». А сприяла цьому сама природа. Місцева земля багата покладами глини, найбільш придатної для випалювання гончарних виробів. Як розкрутив колись якийсь дідусь гончарний круг, як розтопив гончарну піч, так і крутяться та печуться з тих пір горшки у родинах Бевзюків, Сисаків, Поньків, Коритчуків, Білодідів… Георгій Бевзюк перейняв сімейну справу у спадок.
З дитинства і до сьогодні ліплять горшки разом із батьком і реалізують свою продукцію на гайворонському ринку.
Знаним горшколіпом був покійний нині Афанасій Понько.
Як один з кращих майстрів народних ремесел, постійно брав участь у різноманітних виставках на всіляких святах, оглядах-конкурсах, фестивалях.
Розкрити деякі секрети давнього ремесла зголосився Іван Коритчук. Він уже через стан здоров’я не займається гончарством, але захоплено розповідає про нього. Майже тридцять років пропрацював чоловік у сільському клубі, найдовше – художнім керівником. Знаходив можливість зайнятися улюбленою справою, якої його навчили дідусь та батько: – Я почав свій, уже незалежний, «глиняний бізнес» зразу ж після служби в армії.
Якщо для попередніх поколінь гончарів це було єдиним джерелом заробітку, то для мене – захопленням, тим, до чого душа лежить. Та одночасно і додатковим приробітком.
Іван Якович ніколи не ставив собі за мету лише якомога більше заробити: – Кожен гончар ліпить посвоєму. Один у свій виріб, окрім глини, ще й душу вкладає.
Часу на це не шкодує. А інший хоче найбільше заробити і якнайшвидше продати.
Як до глини домішати душу, Іван Якович знає напевно і охоче ділиться своїми професійними секретами: – Виробляють посудину на важкому гончарному кругові, що складається з двох дерев’яних кругів. Нижній приводиться в рух ногою, на верхньому гончар руками формує виріб. Для замісу добувають глей – червону глину.
До нього домішують протічний пісок із ставка. Обов’язково кидається відсіяний порошок білої глини, яку попередньо відтовчено спеціальними товкачами. Далі вимішують глину, як тісто, постійно поливаючи водою.
Все, що хочеш, можуть зробити вмілі руки майстра – глечик, миску, макітру, горнятко… Сформований предмет уже на гончарному крузі доповнюється орнаментом.
Якщо попередні процеси – це виключно чоловіча справа, то в розмальовуванні беруть участь і дівчата, використовуючи білу глину та графіт.
Правда, навіть найяскравіший малюнок втрачає барви після випалювання.
Після просушки на повітрі (а взимку – на печі) протягом 2-3 тижнів посуд випалювали.
Поки він висихав, Іван Якович ходив у ліс за дровами, щоб потім розпалювати у спеціальній печі – горні.
– У горнилі, – розповідає Іван Якович, – вміщається до трьохсот виробів.
Випалювання – найважчий етап. Температуру у горні треба нагнати до позначки 1800-2000 градусів. І не більше, бо інакше посуд почорніє і деформується. Таку температуру гончар мусить підтримувати протягом дванадцяти годин, постійно спостерігати і підкидати дрова. Поки посуд випалиться, то й сам уже наполовину обпечений.
А коли витягнеш горщики з печі, то однакових не знайдеш. Один – малиновий, аж виблискує, другий – коричневий, третій – ніби мозаїкою вкрився.
– Хто там сидить у печі і їх розмальовує? – жартома запитує себе мій співрозмовник. – Вогонь, напевно.
Готові вироби везли на базар у Бершадь чи Гайворон.
Але й до Коритчуків, як до інших майстрів, приїжджали оптові покупці з різних міст і навіть із Західної України.
Нині глиняний посуд частіше можна побачити у музеях, ніж на кухнях. Хоча керамічні вироби екологічно чисті і нешкідливі. Думаю, що з часом ми відмовимося від посуду із синтетичних матеріалів і знову повернемося до традиційного, зробленого із живої глини. Тим більше, що ще не перевелися в нас майстри гончарної справи.
Ірина МАЛІЦЬКА, студентка факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Я. Франка.
На знімку: гончар Григорій Бевзюк.
Фото Руслана БАЙДАЛЮКА.


Дивіться також в розділі  Цікаво
» 17.06.2018 Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина, що схожа на коноплю, за розміром і формою нагадує полин гіркий (звідки і назва – полинолиста). За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 22,5 метра, а коріння заглиблюється до 4 м. Стебло і...
» 02.04.2018 Сьогодні розповім про тополю. Відомо близько 150 видів тополь. Із них в Україні – 11. Найпоширеніші в нас – тополя тремтяча або осика, чорна або осокір, пірамідальна або колоновидна. Цю тополю ще називають італійською. Виростає у висоту до 40 метрів.
» 01.04.2018 Подорожчання передплати на друковані періодичні видання з 1 липня цього року, схоже, все-таки відбудеться. Національний оператор поштового зв’язку «Укрпошта» (читай – монополіст у сфері організації передплати на газети і журнали) підвищує розцінки...
» 01.04.2018 на ринку та в магазинах м. Бершаді станом на 27 березня 2018 р. (грн. за кг, літр)
» 01.04.2018 Царський посуд і ціпок від письменника
» 01.04.2018 Як Василь Гордійович вибився у люди
» 16.03.2018 Кількість населення у районах і містах області
» 03.03.2018 Лелека щастя принесе
» 12.02.2018 Водії! готуйте кошти на нові аптечки
» 29.01.2018 Замітки з історії Бершаді
Всі статті розділу Цікаво »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Хай буде успішним рік Дракона</b><br />В календарі чимало свят, але Новий рік &ndash; особливе з них, адже це не просто початок нового відліку часу, а й...
2 фото   
<b>6 червня - День журналіста України</b><br />День журналіста щорічно відзначається в Україні 6 червня – в день прийняття Спілки журналістів України в 1992 році до...
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора</b><br />Учасників туру &ndash; редакторів комунальних засобів масової інформації - щиро привітали керівники району &ndash;...
2 фото   
<b>На те і влада, щоб міцніла громада</b><br />Хоч у Кидрасівці лише 329 дворів, та із них діючих лише до двохсот, в яких проживає 446 чоловік населення,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Мотрук Степан Порфирович (1906) 1906 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 05.11.44.

З історії Бершаді
Квітне старовинна Бершадь, за роки Радянської влади вона перетворилася на соціалістичне місто. В грудні 1966 року, враховуючи питому вагу в розвитку економіки й культури, збільшення кількості населення, Президія Верховної Ради УРСР ухвалила перевести Бершадь з селища міського типу в місто районного підпорядкування. На вулицях, що після вигнання окупантів являли згарища та самі руїни, споруджено... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Як печуть горшки? - Все цікаве про Бершадь і не тільки - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення