Fridge magnet wooden gears

САНЕПІДСЛУЖБА ЗАСТЕРІГАЄ

  • Подобається0Не подобається
  • 12 Серпня 2006, 17:21

Літо – період, коли, зважаючи на підвищення атмосферних температур, створюються сприятливі умови для виникнення і розвитку кишкових інфекцій. Їх можна попередити, якщо дотримуватися гігієнічних правил.
Харчові отруєння бактеріального походження
До найгостріших кишкових інфекцій відносять холеру, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерію, сальмонельози, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіти та інші.
Що викликає всі ці захворювання і як саме вони уражують організм?
ДИЗЕНТЕРІЯ
Збудники дизентерії – клас бактерій, які мають загальну назву шигелли – Shigellа dуsеntеrіае – та інші. Вони частіше всього потрапляють до організму з водою і вражають слизові оболонки кишечника. Знову ж таки – кип'ятіть воду! Шигелли також можуть довго зберігатися у сирі, овочах, маслі, молоці. Продукти, які не піддають термічній обробці, – сире молоко, різноманітні салати, паштети, овочі, фрукти – можуть у випадку їх зараження ставати причиною захворювання великої кількості людей.
Так само можна заразитись від хворої людини при особистому контакті, догляді за нею – через посуд, рушники, дверні ручки і так далі.
Інкубаційний період захворювання – 3-7 днів. Бактерії знаходять найбільш сприятливі умови у товстому кишечнику, оскільки саме тут вони недосяжні для лейкоцитів, антитіл та антибіотиків.
Симптоми: слабкість, озноб, нудота, іноді блювота, нападоподібні болі в животі. При проносі спочатку виходять тверді калові маси, потім з'являється слиз і кров. При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікаря!
САЛЬМОНЕЛЬОЗ
Збудники цієї хвороби потрапляють до організму людини з м'яса та яєць домашньої птиці, особливо качок.
Сальмонели також вражають слизову кишечника. Інкубаційний період – від десяти годин до кількох діб.
Хвороба має багато форм – від безсимптомних до важких. Здебільшого симптомами є сильна блювота, запаморочення, головний біль, здуття живота, пронос. При лікуванні промивають шлунок, дають сольові розчини – для боротьби зі зневодненням, спазмолітичні засоби.
ДОТРИМУЙТЕСЬ ЦИХ ПРАВИЛ:
– Не вживайте продукти, доброякісність яких у вас викликає сумніви.
– Молоко вживайте лише після кип'ятіння.
– При купівлі продуктів, які швидко псуються, звертайте увагу на термін їх придатності.
– Не купуйте продукти, які зберігаються не в холодильнику.
– Сирі та готові продукти в холодильнику зберігайте окремо.
– Салати вживайте лише свіжоприготовлені.
– Обов'язково мийте руки з милом.
– Всі харчові продукти зберігайте в місцях, не доступних для гризунів і мух.
– Не пийте сирої води з відкритих і необлаштованих джерел.
При появі симптомів харчового отруєння, не займайтесь самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря.
Павло КУЦЕНКО,
головний державний санітарний лікар району.

Дивіться також в розділі  Вдома
» 30.04.2015 У весняно-літній період для кожного з нас, особливо ж для любителів лісових прогулянок, існує ризик підхопити захворювання, про яке далеко не всі знають. Хвороба Лайма (бореліоз) діагностується лише у 40% випадків, причому самолікування або...
» 25.03.2014 У Бершадь родина Кобзіних переїхала із селища Городниці, що на Житомирщині. Привезли із собою не тільки свої звички, а й уподобання і рецепти поліських страв. Одна з них – холодна юшка з грибами та рибою. Без неї на їхній малій батьківщині не...
» 01.01.2014 Ялинки для новорічних потреб можуть мати три варіанти походження: а) бути спеціально вирощеними, б) бути отриманими внаслідок санітарних рубок та прорідження молодих насаджень, в) бути плодом браконьєрського про- мислу. В Україні дуже поширилося...
» 10.12.2013 Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зменшити рахунки за електрику, без шахрайських методів.
» 24.11.2013 Як боротися зі стресом
» 09.11.2013 Хронічна серцева недостатність
» 26.08.2013 Життєдайна сила материнського молока
» 30.07.2013 Як сили відновити?
» 02.06.2013 Бережіть себе і будьте здорові
» 02.12.2012 Як запобігти інсульту?
Всі статті розділу Вдома »
Цікаві фото
7 фото   
<b>"Золотий Олімп-2011"</b><br />25 травня в залі засідань агропромислового розвитку проведено районне свято вшанування розуму, інтелекту та знань....
6 фото   
<b>Усе найкраще - дітям!</b><br />У п’ятницю, 26 липня, відбулася нарада за участю керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, міського та...
17 фото   
<b>Бершадь. Путівник 1978 р.</b><br />Дорога стрімко прорізує ободівські ліси, наче ділячи їх навпіл. Зліва за деревами зблискує ставкове плесо, справа...
3 фото   
<b>Що не громада – то інша рада</b><br />Такий висновок напрошувався після чергового візиту голови райдержадміністрації О.Ф Снігура і керівників структурних...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Красиленко Іван Севастянович (1902) 1902 р., українець, робітник. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Помер від ран 07.06.44. Похов. с. Борштени, Ясський пов., Румунія.

З історії Бершаді
Бершадь помітно зростала (з 1904 року вона стала містом), а умови життя трудящих лишалися важкими. Хоч кількість населення досягла вже 12 тис, у місті не було каналізації, водогону, електричного освітлення. 4 церкви, синагога, 6 молитовних будинків. У місті була тільки земська лікарня на десяток ліжок і заводський медичний пункт. Прагнучи змінити таке становище, трудящі боролися за свої права... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

САНЕПІДСЛУЖБА ЗАСТЕРІГАЄ - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники