Помідори з морквою
На дно трилітрової банки кладемо лавровий лист, 10 горошин чорного перцю, листя та корінь петрушки, 5-6 листків смородини. Ріжемо кружальцями цибулину, а моркву ділимо на чотири частини поздовж. Щільно укладаємо тугі червоні помідори. Заливаємо ємність окропом і витримуємо 5 хвилин. Зливаємо воду і знову заливаємо на 5 хвилин окропом. Банку добре вкутуємо, а потім знову зливаємо воду. Вливаємо в ємність 3 столові ложки оцту, додаємо 3 столові ложки цукру, 1 столову ложку солі. Знову залити банку окропом, закрити кришкою і сильно укутати.
Салат із баклажанів
Треба взяти 2 кг баклажанів, 1 кг солодкого перцю, 2 кг помідорів, півлітра олії, 200 г оцту, 2 столові ложки солі, пучок петрушки, 5-6 головок часнику, одну гірку перчицю. Овочі порізати кубиками та смужками, зелень дрібно посікти, часник розтерти у макітрі. Тушкувати все 15-20 хвилин і розлити в сухі банки.
Закривати без стерилізації.